– Selvstendig Kosovo kan destabilisere verden

– Selvstendig Kosovo kan destabilisere verden
– Selvstendig Kosovo kan destabilisere verden

Uforutsette konsekvenser som kan destabilisere verden, mener serbiske myndigheter blir utfallet dersom Kosovo ensidig erklærer uavhengighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
Serbias presiden, Boris Tadic, mener at dersom Kosovo ensidig erklærer uavhengighet kan det få uforutsette konsekvenser som kan destabilisere verden. REUTERS/Marko Djurica

Fredag skal serbiske og kosovoalbanske representanter møtes i New York for å prøve å gjøre fremskritt i forhandlingene om Kosovos fremtidige status. Serbias president advarte torsdag FNs generalforsamling mot å lage det han kaller en farlig juridisk praksis. Ifølge Tadic har kosovoalbanske ledere truet med ensidig å erklære selvstendighet i desember dersom ikke forhandlingene som den internasjonale kontaktgruppen leder, får resultater.

Advarer

Den serbiske presidenten advarer også verdenssamfunnet mot å anerkjenne et selvstendig Kosovo.

- Etter en ensidig anerkjennelse av Kosovos selvstendighet vil den internasjonale rettsorden aldri bli den samme igjen, sa Tadic og hevdet separatistbevegelser over hele verden vil benytte seg av muligheten dette innebærer.

- Mange regioner i verden vil på den måten bli ustabile, fremholdt han.

Tadic understreket videre at selvstendighet for Kosovo er uakseptabelt for serberne, men sier Serbia er villig til å tilby Kosovo stor grad av selvstyre.

Denne holdningen har vestlige land kalt urealistisk, og den avvises av Kosovos om lag to millioner albanere. Kosovo har vært styrt av FN siden 1999, men er en serbisk provins. 90 prosent av innbyggerne i området er albanere, og denne majoriteten krever løsrivelse og selvstendighet fra Serbia.

Felles ståsted

Utenriksministerne i den internasjonale kontaktgruppen ber serbere og kosovoalbanere om å finne et felles ståsted i fredagens forhandlinger om Kosovos fremtidige status.

- Det ligger et ansvar på begge sider når denne prosessen nå fortsetter, sa Storbritannias utenriksminister David Miliband etter et møte i kontaktgruppen torsdag.

- Representantene i Beograd og Pristina må involvere seg med en ekte, konstruktiv holdning, fremholdt Miliband.

Den internasjonale kontaktgruppen som prøver å løse striden rundt områdets status, består av USA, Russland, Frankrike, Storbritannia, Tyskland og Italia. Den ble først dannet under krigen i Bosnia i et forsøk på å finne diplomatiske løsninger på krigen.

Trusler

Mens partene forberedte seg på møtet i New York fredag, truet en serbisk, halvmilitær gruppe med at de vil gjøre fredsbevarende soldater fra FN og NATO til mål dersom Kosovo løsriver seg fra Serbia, melder nyhetsbyrået AP.

Gruppen Vokteren av tsar Lazar skriver i en e-post til både FN og NATO at gruppen vil «gripe inn dersom det foretas en ensidig selvstendighetserklæring».

- Vi er klar over at dere er fredsbevarende soldater og har tatt side med de albanske terroristokkupantene i stedet for å kjempe mot dem, og at dere forbyr serbere å dra inn i hellige Kosovo, heter det i e-posten.FN avviste torsdag truslene med at den ulovlige gruppen ikke har mulighet til å reise inn i Kosovo. (©NTB)

Personvernpolicy