Juntaleder kan ha gått av

Juntaleder kan ha gått av
Juntaleder kan ha gått av

Mens sørøstasiatiske ledere gir uttrykk for avsky mot militærregimets bruk av vold mot demonstrantene i Burma, går ryktene om at juntalederen Than Schwe har gått av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Aktivister fra Koalisjonen for ete fritt Burma bærer et portrett av militærjuntaens leder, Than Shwe, under en protest foran Burmas ambassade i Manila. REUTERS/Romeo Ranoco (PHILIPPINES)

Det gikk torsdag kveld rykter om at den burmesiske militærjuntaens sterke mann, general Than Shwe, kan ha gått av, melder VG Nett.

– Jeg har akkurat fått opplysninger om at general Shwes familie skal være observert på flyplassen i Singapore, sier lederen i den norske Burmakomiteen, Inger Lise Husøy.

Dersom det stemmer at general Shwe har trukket seg, kan det tyde på at juntaen i Burma begynner å slå sprekker.

– I så fall kan dette rydde plass for yngre og reformvennlige generaler, sier Husøy til VG Nett.

Støttedemonstrasjoner

Det skal arrangeres demonstrasjoner både i Taipei, Kuala Lumpur, Canberra, Manila og Tokyo fredag til støtte for demokratiforkjemperne i Burma.

Den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN fordømte torsdag volden mot demonstrantene i Burma og krever at ASEAN-medlemmet Burma stanser maktbruken mot aksjonistene.

Klare ordelag

I klare ordelag uttalte gruppen på ti land seg om at de er «rystet over rapportene om bruk av automatvåpen» mot menneskemengdene i Rangoon. Organisasjonen krever videre at de burmesiske myndighetene «øyeblikkelig frastår fra bruk av vold mot demonstrantene».

Ni personer ble drept i gatene i byen Rangoon torsdag da soldater skjøt mot flere tusen demonstranter som protesterte mot undertykkelsen og fattigdommen de har levd med i flere tiår.

Burmas utenriksminister var ikke til stede under ASEANs møte torsdag, og en representant fra Burma ga ingen uttalelser etter møtet.

Øve innflytelse

USAs president George W. Bush ba Kina om å øve innflytelse over regimet i Burma da han møtte Kinas utenriksminister Yang Jiechi torsdag.

- Jeg ber alle land som har innflytelse over regimet, om å slutte seg til vår støtte til det burmesiske folk. Fortell også den burmesiske juntaen at de ikke lenger kan bruke makt mot mennesker som gir uttrykk for sitt ønske om forandring på en fredelig måte, sa Bush i en uttalelse som tolkes av flere analytikere som en innrømmelse av at USAs sanksjoner alene ikke er nok til å presse juntaen til å rette seg etter internasjonale krav.

Kvele informasjonsstrøm

Mens de burmesiske soldatene ute i gatene har brukt kuler og tåregass for å kvele protestene fra demokratiforkjemperne, har militærregimet også gått til aksjon mot nettsider og telefonlinjer for å få bedre kontroll over informasjonsstrømmen i landet.Nettsider og blogger med informasjon og bilder fra soldatenes bruk av vold i Rangoon er blitt blokkert, melder BBC. Telefonlinjene og mobildekningen til klostre, opposisjonspolitikere og studentledere er kuttet.

Samtidig ruller beskjeder over skjermen på den statlige TV-kanalen MTVT-3 om at folk er blitt truet til å delta i demonstrasjonene.

- Vi vil ha stabilitet. Vi vil ha fred. Vi er imot uro og vold, lyder teksten som regimet ønsker landets innbyggere skal se, ifølge BBC.

Også i Oslo i dag arrangeres det en markering til støtte for demonstrantene i Burma.

Les også: Rødt kort til FN

Personvernpolicy