- Trening øker sjansen for spontanabort

- Trening øker sjansen for spontanabort
- Trening øker sjansen for spontanabort

Anstrengende trening tidlig i svangerskapet kan triple risikoen for spontanabort, mener danske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jogging, ballspill og racketsport er alle aktiviteter som øker risikoen, det samme gjør mer enn syv timer trening i uka, viser den ferske studien.

I Norge anbefales kvinner å trene under svangerskapet.

Tre ganger større risiko

Forskere ved Syddansk Universitet spurte 90.000 kvinner om deres treningsvaner og linket svarene med utfallet av deres svangerskap, melder BBC.

Sammenlignet med de som ikke trente i det hele tatt, hadde kvinner som drev med anstrengende trening, eller som trente mer enn syv timer i uken, hele tre ganger så stor sjanse for å abortere.

Risikoen sank imidlertid jo lengre ut i svangerskapet kvinnene kom, og etter 18 uker var det ikke lenger noen link mellom trening og spontanabort.

Svømming er ok

Noen former for trening så ikke ut til å øke risikoen, inkludert svømming, som er populære treningsformene blant gravide.

«Studien antyder at trening under svangerskapet, og da spesielt anstrengende trening, assosieres med økt risiko for spontanabort tidlig i svangerskapet,» skriver forskerne i tidsskriftet British Journal og Obstentrics and Gynaeocology.

Anbefaler trening

Norske jordmødre anbefaler at man fortsetter med trening også når man blir gravid:

- Hvis man er vant til å trene på forhånd så anbefaler vi at man fortsetter å trene, sier leder i Den Norske Jordmorforening, Nina Schmidt, til ABC Nyheter.

Men visse typer trening bør unngås:

- Men man bør ikke passere smerteterskelen. Vi anbefaler ikke harde ballsporter som for eksempel fotball, fordi man kan få ballen i magen, og heller ikke ridning, sier Schmidt.

Illustrasjonsfoto: Flickr.com

Personvernpolicy