Russiske supermenn

Russiske supermenn
Russiske supermenn

Russland vil ikke lenger la seg pille på nesen av Vesten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BLINKSKUDD:
Den russiske presidenten jaktet på gode motiver da han besøkte Sibir i august. Foto: Scanpix.

Flaggplanting under isen på Nordpolen, sprenging av verdens største bombe og de første treningstoktene med bombefly over Nord-Atlanteren siden 1992. Russland er på offensiven.

- Særlig USA blir betraktet som en alt for dominant utenrikspolitisk aktør. Russland signaliserer helt klart at landet kommer til å hevde sine interesser og ikke vil la seg pille på nesen, sier Russlands-ekspert Julie Wilhelmsen til ABC Nyheter.

Russlands president Vladimir Putin er fantastisk populær i hjemlandet. Han scorer over 80 prosent på popularitetsmålinger, men den russiske grunnloven gjør at han ikke kan velges for en tredje periode på rad. I mars utløper den inneværende perioden, hans andre, og spekulasjonene går høyt om hvem som blir presidentens etterfølger.

Superjet
Visestatsminister Sergej Ivanov har lenge vært fremholdt som favoritt. De statlige russiske mediene har i løpet av sommeren gjennomført en PR-kampanje for å styrke imaget hans, skriver BBC. Nyhetsinnslagene viser gjerne Putin og Ivanov sammen ved inspeksjon av nye våpensystemer eller andre tekniske vidundre. Et av de ferskeste eksemplene er Ivanovs presentasjon av den nye russiske «superjeten» onsdag (se video).

- Dette er innslag som virker svært positivt for Ivanov. Han profileres som våpenindustriens mann, og slike ting som superjeten symboliserer at Russland er og skal forbli en stormakt. Dette fungerer som propaganda for ham som presidentkandidat, sier Wilhelmsen.

KGB

Ivanov ble kjent med Putin på slutten av 70-tallet, da de begge var KGB-agenter i hjembyen St. Petersburg. Lojalitet til den sittende presidenten er viktig for dem som vil opp og frem i dagens Russland.

- Utenrikspolitisk vil Ivanov følge opp mye av det vi har sett i det siste, der Russland hevder seg utad, også overfor Vesten, sier Wilhelmsen.

12. september overrasket Putin ved å utnevne den relativt ukjente Viktor Zubkov til ny statsminister i Russland.

- Alle har lenge tolket det at Ivanov skyves frem dithen at han er Putins favoritt. Sånn sett var det forvirrende da Viktor Zubkov ble utpeket til ny statsminister, sier Wilhelmsen. Det at Putin forsøker å holde prosessen med utnevnelse av ny presidentkandidat litt skjult kan også ses som et forsøk på å beholde makten så lenge som mulig.

Megabombe
En alternativ forklaring går ut på at det å utnevne Sergej Ivanov til ny presidentkandidat på et såpass tidlig tidspunkt ville sende feil signaler til Vesten, kort tid etter at Russland prøvesprengte det landet hevder er verdens største konvensjonelle bombe, heter det i en kommentarartikkel fra BBC.

Ivanov har tidvis kommet med temmelig friske utspill om Russlands forhold til andre land.

- Det er egentlig en ganske antivestlig linje Ivanov vil kjøre i utenrikspolitikken. Internt vil han nok også videreføre Putins prosjekt med en styrking av staten og nasjonalisering av bedrifter, sier Wilhelmsen.

- Hvordan skal vi forstå bildene av den russiske presidenten i bar overkropp med rifle og fiskestang? Det er sjelden vi ser Jens Stoltenberg slik.


- Bildene har blitt enormt populære i Russland. Putin er selve bærebjelken i det russiske politiske systemet i dag, og mye av bakgrunnen for landets stabilitet er hans personlige popularitet. Kreml kontrollerer alle statlige nyhetskanaler og store deler av øvrig presse. Disse brukes helt bevisst for å promotere ham. Det er sjelden eller aldri negative oppslag om Putin, sier Wilhelmsen.

(Putin har forøvrig hintet om at han vil søke gjenvalg i 2012.)

Personvernpolicy