Amerikansk romsonde skal granske asteroider

USA har skutt ut en romsonde som skal granske to store asteroider mellom planetene Mars og Jupiter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilbakelegger enorm strekning
En amerikansk bærerakett av typen Delta II tar av fra Cape Canaveral i Florida sørøst i USA med romsonden «Dawn» («Daggry») som nyttelast.

«Dawn» har i oppdrag å granske to store asteroider mellom planetene Mars og Jupiter, og skal utforske mulighetene for fremtidige bemannede romferder mellom planetene.

Til sammen skal den tilbakelegge 5,1 milliarder kilometer i verdensrommet

Foto: Michael R. Brown, SCANPIX/REUTERS.Foto: Michael R. Brown, SCANPIX/REUTERS.

Cape Canaveral (NTB-Reuters-DPA): Sonden «Dawn» skal også utforske mulighetene for bemannede ferder mellom planetene.

«Dawn» ble skutt opp fra den amerikanske rombasen Cape Canaveral i delstaten Florida torsdag. Den blir det første romfartøy i historien som skal gå i bane rundt to himmellegemer etter hverandre, ett oppdrag som krever svært mye drivstoff.

Det har derfor tidligere vært sett på som for vanskelig å gjennomføre.

- Asteroidebeltet er virkelig fascinerende fordi det er en slags kirkegård med levninger av materialet som ble brukt i oppbyggingen av planetene, sier en talskvinne for romfartsorganisasjonen NASA.

- Vi snakker om småbiter fra planeter på fosterstadiet, tilføyer talskvinnen Carol Raymond. Disse fragmentene er rundt 4,5 milliarder år gamle og stammer dermed fra en tid da det ennå ikke fantes fullt utviklede planeter.

«Dawn», som er 1,64 meter lang og 1,27 meter bred, ble skutt ut fra Cape Canaveral med en bærerakett av typen Delta II. På sin ferd gjennom verdensrommet skal den tilbakelegge til sammen 5,1 milliarder kilometer. (©NTB)

Personvernpolicy