«Vi er klare til å dø»

«Vi er klare til å dø»
«Vi er klare til å dø»

Burmakomiteen i Norge mottar en rekke desperate tekstmeldinger fra demonstrantene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Daglig leder i Den norske burmakomiteen Inger Lise Husøy mottar desperate SMSer fra demonstrantene via sine kontakter i Thailand:

«Vi er klare til å dø», «Mange uskyldige skadet og drept i gatene.»

Så mange som 100 kan være drept

- Dette kommer fra folk som selv deltar i demonstrasjonene, via vår kontakt i Thailand, sier Husøy til ABC Nyheter.

VG Nett melder torsdag at så mange som 100 personer kan ha blitt drept av myndighetenes tøffe respons på demonstrasjonene.

- Meldingene jeg har fått i løpet av dagen tyder på at det har gått langt mer brutalt for seg enn ved tidligere demonstrasjoner, sier Husøy.

Starter innsamling

Nå sier Husøy at de vil forsøke å starte en innsamlingsaksjon til støtte for demonstrantene.

- En rekke eksilorganisasjoner i grenseområdene ber nå desperat om hjelp. Vi i Den norske burmakomiteen vil dra i gang en innsamlingsaksjon om kort tid.

Norsk diplomat i Burma

Norges ambassadør i Thailand, Merete Fjell Brattestad, sier til ABC Nyheter at de følger situasjonen i Burma svært nøye.

- Vår representant i Rangoon forteller at hæren har gått svært hardt til verks mot demonstrantene. Hun sier nå at demonstrantene ser ut til å trekke seg tilbake, sier Fjell Brattestad.

Ifølge den norske diplomaten som er i Burma nå har det så langt vært umulig å få bekreftet dødstallene som blir presentert i norske medier.

- Hun har ikke selv sett noen bli skutt, men hører skuddsalvene i byen. Hun forteller at hun har sett flere lastebiler fylt med arresterte demonstranter, sier Fjell Brattestad.

I løpet av natten skal regimet i Burma utført en rekke massearrestasjoner av munker rundt om i landet. Det vises i dagens demonstrasjoner.

- Vår diplomat melder om at det skal ha vært svært få munker med på dagens demonstrasjoner. Hun har ikke selv sett at munker har blitt arrestert, men sier at det merkes på sammensetningen av demonstrantene.

Følges nøye

Hun understreker at situasjonen blir fulgt tett av det diplomatiske miljøet i Burma og i Thailand.

- Alle følger denne situasjonen svært nært, og alle er veldig bekymret. Det er umulig å si hvordan dette kommer til utvikle seg. I tillegg til den informasjonen vi får direkte, så er vi også nødt til å forholde oss til media.

Ni norske i landet

Det er registrert ni fastboende norske statsborgere i Burma.

- Vi var i kontakt med alle i går. Ingen av dem uttrykker engstelse for sin egen sikkerhet. Dette er personer som er veldig vant til å ferdes internasjonalt, og foreløpig er det altså ingenting som tyder på at deres sikkerhet er truet.

Flytrafikken fra Burma går som normalt, men det har ifølge ambassadøren ikke vært noen strøm av folk som ønsker å flykte fra landet.

- Nei, så langt har vi ikke fått noen meldinger om det, sier hun.

Ingen kommentar fra regimet

Foreløpig har ikke burmesiske myndigheter kommentert situasjonen som nå står på. Den burmesiske utenriksministeren befinner seg for tiden i New York, i forbindelse med åpningen av FNs generalforsamling.

Den kvinnelige norske diplomaten som er i Burma, blir der inntil videre. Likevel vurderes situasjonen løpende, og man er klar over at det kan bli nødvendig å trekke henne ut fra landet på kort varsel.

- Vi vurderer selvfølgelig dette fortløpende. Hun har utstrakt kontakt med andre lands diplomater, da spesielt de fra vestlige land, og vi støtter oss også på deres vurdering av situasjonen.

Les blogg fra Burma

Bloggere bruker internett til å formidle bilder, videoer og artikler om hendelsen. Følg utviklingen på http://kadaung.blogspot.com (scroll nedover på siden).

Følg utviklingen i Burma her
.

Personvernpolicy