Sjokktall om seksuelle overgrep blant ungdom

En tredjedel av jentene i undersøkelsen befølt mot sin vilje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Mer enn 20.000 ungdommer i Norge og fem andre nordeuropeiske land er de tre siste årene blitt spurt om sine holdninger til og erfaringer med seksuelle overgrep.

Svarene de gir er til dels sjokkerende. Den norske delen av undersøkelsen avslører at en tredel av jentene er befølt mot sin vilje, og 10 prosent har vært utsatt for uønsket samleie.

Over 80 prosent av jentene var i alderen 10-14 år da overgrepet skjedde, og de fleste er krenket av en gutt i alderen 15-19 år. En lignende undersøkelse fra 2001 viste at flertallet av jentene som var utsatt for overgrep, var blitt misbrukt i alderen 15-19 år.

– Tendensen går dessverre i negativ retning. Det er alvorlig at alderen på dem som utsettes for overgrep, går ned. Vi ser også overgrep blant barn, sa barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem (Ap) da undersøkelsen ble presentert i Oslo torsdag.

Hun tok til orde for at temaer om seksuelle overgrep og trakasseringer må inn i skolen, slik at ungdommer blir bedre orientert og forberedt på hva som kan skje.

Den norske delen av skoleundersøkelsen ble gjennomført blant 4.900 ungdommer i siste klasse på videregående skole. Den ble gjort i de største byområdene i Norge.

59 prosent av svarene kom fra jenter og 41 fra gutter. I undersøkelsen deltok også ungdommer fra Sverige, Nordvest-Russland, Estland, Litauen og Polen. Den viser at det er mer seksuell tvang mellom jevnaldrende enn hva tidligere undersøkelser har påvist. (©NTB)

Personvernpolicy