Märtha utnyttes kommersielt i englebok

Märtha utnyttes kommersielt i englebok
Märtha utnyttes kommersielt i englebok

Prinsesse Märtha pryder forsiden og brukes som salgsplakat for en fem år gammel bok om kommunikasjon med engler som utkommer på norsk i høst.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Boka «Seeing angels» av Emma Heathcote-James har fått tittelen «Märthas engler» når den utkommer på norsk om noen uker. Forsiden av boka prydes av et stort bilde av prinsesse Märtha, et bilde det ikke her hentet inn tillatelse til å bruke. Bortsett fra et to sider langt forord, omhandler ikke boka Märtha i det hele tatt, og forfatteren sier hun ikke engang aner hvem den norske prinsessen er.

Reagerer kraftig


- Dette liker jeg dårlig. Jeg har sagt at prinsessen må tåle den motbøren som møtte henne da engleskolen hennes ble kjent. Men dette er noe annet. Dette er å utnytte prinsessen i kommersielt øyemed, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til Dagbladet.

Leder Geir Berdahl i Forleggerforeningen sier det er høyst problematisk at det ikke er innhentet samtykke til å bruke bildet.

Etter det Dagbladet erfarer, reagerer også Slottet kraftig på utgivelsen. Informasjonssjef Sven Gj. Gjeruldsen sier imidlertid at Slottet ikke har lest boka og derfor ikke kan uttale seg om den.

- Prinsessen kjenner ikke til bokutgivelsen, og det er heller ikke gitt tillatelse til å bruke bildet av prinsessen. Generelt er det ikke lov å bruke kongefamiliens medlemmer i reklameøyemed eller kommersielt. Utover det har vi ingen kommentar, sier Gjeruldsen til avisen.

- Offentlig debatt

Forlagssjef Torgeir Lorentzen i Publicom mener forlaget har alt på det tørre, og sier de har spesiell tillatelse til å endre tittelen og skrive inn nytt forord og etterord tilpasset det norske markedet. Han mener boka, selv om den er fem år gammel, er i Märthas ånd.

- Vi mener det ikke er nødvendig å hente inn tillatelse, fordi dette er en offentlig debatt, sier Lorentzen til avisen. (©NTB)

Personvernpolicy