Utenlandsk journalist drept i Rangoon:Truer med «ekstreme» handlinger

Truer med «ekstreme» handlinger
Truer med «ekstreme» handlinger
Artikkelen fortsetter under annonsen

Soldater har bedt demonstrantene i Rangoon om å fjerne seg innen ti minutter, hvis ikke risikerer de «ekstreme handlinger».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
FOTO:
Røyken stiger fra Rangoon etter at den burmesiske militærjuntaen slo ned på de prodemokratiske demonstrasjonene som har preget landet den siste tiden. Torsdag ble flere hundre munker pågrepet da militæret gikk til aksjon mot en rekke klostre. Foto: REUTERS/Democratic Voice of Burma/ SCANPIX

Soldater har bedt demonstrantene i Rangoon om å fjerne seg innen ti minutter, hvis ikke risikerer de «ekstreme handlinger». Samtidig kommer det meldinger om at 200 soldater nå marsjerer gjennom byen. Ifølge øyenvitner har demonstrantene tatt truslene på alvor og har spredt seg og oppløst demonstrasjonen.

Munker pågrepet

Minst 200 munker ble pågrepet da militæret gikk til aksjon mot to klostre i byen Rangoon. De pågrepne skal være blant lederne i de omfattende prodemokratiske demonstrasjonene som har preget Rangoon den siste tiden. Soldater gikk også til aksjon mot minst to klostre nordøst i Burma. Opptil 500 munker ble pågrepet i klosteret Mogaung, mens ytterligere 150 ble pågrepet i klosteret Ngwe Kyaryan, forteller øyenvitner.

- Kun to eller tre munker som var syke, ble latt være igjen, sier en burmeser som bor i nærheten av Ngwe Kyaryan-klosteret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Naboer som så sikkerhetsstyrkenes aksjon i ett av klostrene i Rangoon, sier til nyhetsbyrået AFP at vinduene ble knust og at gulvet i klosteret var fullt av patronhylser etter de militæres aksjon.

Flere drept

Personer som har deltatt i protestene i Burma, forteller at minst fem personer ble drept da de burmesiske sikkerhetsstyrkene aksjonerte mot flere tusen demonstranter i Rangoon onsdag.

Militærjuntaen i Burma innrømte torsdag at den militære aksjonen førte til dødsfall, men sier én demonstrant ble drept og tre såret da hæren grep inn mot de prodemokratiske demonstrasjonene. Burmesiske sikkerhetsstyrker brukte både tåregass, vannkanoner, batonger og skarpe skudd for å slå ned på de største demonstrasjonene i landet på 20 år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Faren for uroligheter og nye aksjoner fra hæren er stor også torsdag ettersom demokratiforkjemperne fortsatt oppfordrer folk til å trekke ut i gatene for å demonstrere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen FN-fordømmelse

FNs sikkerhetsråd klarte onsdag kveld ikke bli enige om en formell fordømmelse av juntaens bruk av vold mot demonstrantene, slik USA og EU hadde bedt om.

Sikkerhetsrådet ble innkalt til hastemøte for å diskutere situasjonen i Burma. Et delt råd klarte ikke komme fram til en felles erklæring, men ba om at FNs spesialutsending Ibrahim Gambari skal få besøke landet for å undersøke forholdene.

- Rådets medlemmer gir uttrykk for bekymring for situasjonen og ber om at det vises tilbakeholdenhet, spesielt fra Burmas myndigheters side, sa den franske FN-ambassadøren Jean-Maurice Ripert.

Mot sanksjoner

Kina var videre raskt ute med å understreke at det ikke er aktuelt å ilegge Burma sanksjoner. Kinas FN-utsending Wang Guangya hevder sanksjoner mot militærjuntaen i Burma ikke vil være «hjelpsomt».

- Burma utgjør ingen trussel mot fred og sikkerhet i verden, sa den kinesiske utsendingen etter møtet onsdag.

Kina og Russland har tidligere lagt ned veto mot en resolusjon i Sikkerhetsrådet der det het at regimet i Burma må stanse forfølgelsen av minoritetsgrupper og opposisjonen. (©NTB)

Artikkelen ble oppdatert kl. 10.05.