Norge kollapset

Norge hadde tak på de tyske jentene i 1. omgang, men ble totalt rundspilt i 2. omgang og tapte fortjent.

Solveig Gulbrandsen ( til venstre) og Ragnhild Gulbrandsen under semifinalekampen i fotball-VM mellom Tyskland og Norge i Tianjin onsdag. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Tyskland – Norge 3-0 (1-0)

Tianjin OL-stadion

54.019 tilskuere

Mål: 1-0 Trine Rønning (selvmål 42), 2-0 Kerstin Stegemann (72), 3-0 Martina Müller (75).

Dommer: Dagmar Damkova, Tsjekkia.

Gult kort: Leni Larsen Kaurin (15), Norge.

Lagene:

Norge (4-3-3): Bente Nordby – Gunhild B. Følstad (Siri Nordby fra 48.), Trine Rønning, Ane Stangeland Horpestad, Camilla Huse – Marie Knutsen, Ingvild Stensland, Solveig Gulbrandsen (Lene Storløkken fra 56.) – Leni Larsen Kaurin, Ragnhild Gulbrandsen, Isabell Herlovsen (Lise Klaveness fra 46.).

Tyskland (4-4-2): Nadine Angerer – Kerstin Stegemann, Annike Krahn, Ariane Hingst, Linda Bresonik (Sandra Minnert fra 81.) – Kerstin Garefrekes, Simone Laudehr, Renate Lingor, Melanie Behringer (Fatmire Bajramaj fra 41.) – Birgit Prinz, Sandra Smisek (Martina Müller fra 65.).

Norge var helt på høyde med de tyske jentene i 1. omgang i dagens semifinalen i VM. De norske jentene hadde mye av banespillet, men et uheldig selvmål av Trine Rønning kun to minutter før pause gav tyskerne et psykologisk overtak før den avsluttende omgangen.

Verdens kanskje beste kvinnelige fotballspiller, Birgit Prinz, fikk ballen ute ved sidelinjen og satte fart mot den norske 16-meteren. Hun slo ballen hardt inn foran mål og Kolbotns Trine Rønning satte hodet til, men ballen gikk ikke dit Rønning ville. Kula snek seg forbi keeper Bente Nordbys høyrebein og Tyskland gikk til pause med ledelse.

Enveiskjøring

Andre omgangen skulle etter hvert vise seg å bli spill mot ett mål. De norske jentene hadde ingenting å stille opp med da det velkjente tyske maskineriet satte i gang.

Anført av Birgit Prinz rullet «Die deutsche Mädchen» opp det ene angrepet etter det andre. De norske spillerne ble til tider statister mot et velspilt tysk lag.

2-0 til Tyskland kom etter. 72 minutters spill. På 14 meter fikk Kerstin Stegmann ballen og lempet den over Bente Nordby, som stod på fem-seks meter.

Den berømte spikeren i kista kom kun fire minutter senere. En gedigen tabbe i det norsk forsvaret av Siri Nordby ble utnyttet av Martina Müller, som enkelt satte ballen i mål.

Skuffet

Landslagsstreneren Bjarne Berntsen var en skuffet mann etter kampen.

- Vi taper fortjent, men akkurat nå er jeg veldig skuffet. På bakgrunn av 1. omgangen gikk vi ut på banen i andre med tro på at det skulle gå, men vi var forferdelige de første 20 minuttene av omgangen, uttalte Berntsen til NRK.

Berntsen mente de tyske jentene ikke var bedre enn forventet.

-Nei, vi ble på ingen måte overrasket over Tyskland. Nå skal vi lade for fullt mot søndagen og vinne bronsefinalen, fortsatte Berntsen.

Toppfotballsjef Per Mathias Høgmo sa til NRK etter kampen at Tyskland vant fortjent.

- Vi er ikke gode nok rett og slett. Vi gav bort ballen for enkelt og ble løpende for mye i mellom. På bakgrunn av det mistet vi mer og er krefter og tapte til slutt fullt fortjent.

Søndag spiller Norge bronsefinale mot taperen av morgendagens andre semifinale mellom USA og Brasil.