Magna Carta selges på auksjon

Magna Carta selges på auksjon
Magna Carta selges på auksjon

- Det viktigste dokumentet som noen gang har vært solgt på auksjon, hevder Sotheby's.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 710 år gammel kopi av Magna Carta skal legges fram for salg hos Sotheby's i New York. Det engelske lovdokumentet blir av det amerikanske auksjonshuset karakterisert som «det viktigste dokumentet som noen gang har vært solgt på auksjon».

Dokumentet skal være taksert til rundt 30 millioner dollar, om lag 170 millioner kroner.

Magna Carta, som er latin for Det store papiret, ble utarbeidet i England i 1215. Det avgrenset makten til de engelske monarkene, samtidig som det ga rettigheter til det engelske folk.

Det viktigste i Magna Carta er bestemmelsen om at ingen frie menn skal arresteres, gjøres fredløs eller straffes på annen måte uten å bli dømt av sine likemenn i henhold til landets lover.

Dokumentet regnes derfor for å være et slags frihetsdokument og har lagt grunnlag for mange lands grunnlover.

– Dersom man skal spole seg tilbake fra friheten vi har i dag til det tidspunktet der det første frøet ble sådd, så får du Magna Carta. Magna Carta er selve fødselssertifikatet, det første steget på veien mot frihet, forteller visesjef i Sothebys, David Redden.

Magna Carta ble godkjent og kopiert opp i flere eksemplarer for hver monark som fulgte etter Johan uten land i 1215. Den opprinnelige versjonen har gått tapt, men det finnes tretten kopier av senere versjoner, hvorav fire er fra den siste utgivelsen i 1297.

I 1952 kjøpte den australske regjeringen en av kopiene fra 1297 for så lite som 12 500 pund. Senere kjøpte amerikanske Perot Foundation en annen kopi. Det er denne som nå er til salgs i USA.

Salget av Magna Carta vil finne sted i desember.

Personvernpolicy