Ulvetimen

Ulvetimen
Ulvetimen

Se opp! En ensom, rufsete, sexy ulv på konstant jakt etter sannhet og rettferdighet, uten skarre-r er på vei til en kino nær deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Elise Nyborg Eriksen/SF Norge/Scanpix

Fakta:

Varg Veum- serien består av seks individuelle filmer som regisseres av forskjellige anerkjente regissører. Filmene er basert på følgende av Gunnar Staalesens romaner:

Film 1: Bitre blomster. Premiere 28. september. Regissør: Ulrik Imtiaz Rolfsen

Film 2: Tornerose sov i hundre år (TV-film). Regissør: Erik Ritcher Strand

Film 3: Din, til døden (TV- film). Regissør: Erik Ritcher Strand

Film 4: Falne Engler. Premiere MARS 2008. Regissør Moren Tyldum.

Film 5: Begravde hunder biter ikke (TV- film)

Film 6: Kvinnen i kjøleskapet (TV- film)

Som de fleste har fått med seg er selveste Varg Veum klar for det store lerretet. Jordskjelvet som rystet Bergen etter at en østlending ble valgt som hovedrolleinnehaver, har så vidt lagt seg. I morgen er det klart for den virkelige ildprøven når «Bitre Blomster» har festpremiere i nettopp Bergen. Ryktene sier at det er duket for rød løper, limousin og glamour. Hovedpersonen selv, Trond Espen Seim, grøsser på ryggen.

Trond Espen Seim er Varg Veum. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Trond Espen Seim er Varg Veum. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

- Jeg får håpe det blir sol slik at jeg kan gjemme meg bak solbrillene. Jeg liker ikke så mye fuzz, sier han til ABC Nyheter med sin karakteristiske rustne røst.

Seim har nettopp lidd seg gjennom en lengre fotosession og flere intervjuer.

- For meg handler det om at jeg har et behov for å formidle en historie til publikum - jeg er ikke så glad i oppmerksomheten rundt min person, forteller han.

Seks filmer på vei

Seim må begynne å venne seg til alt mediepresset. I løpet av 2007 og 2008 skal det nemlig komme hele seks 90-minutters filmer med ham i hovedrollen som Varg. To for kino og resten for tv. Alle med forskjellige regissører.

Det er Izzat-regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen som står bak første film, og som dermed har lagt listen for sine etterkommere.

Ulrik Imitiaz Rolfsen er førstemann ut. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Ulrik Imitiaz Rolfsen er førstemann ut. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

- Jeg har laget et skriv, en slags tjukk bibel som beskriver regikonseptet og som alle regissørene må følge. Men selvsagt skal hver og en kunne prege filmene på sin måte, sier Rolfsen.

Modern noir

Det er et mørkt, dystert og særdeles regnfylt Bergen som blir skildret i «Bitre blomster». Stilen som skal gjennomsyre alle Veum-filmene blir kalt «moderne noir» og drar veksel på både noir-sjangeren fra 40-tallet og 70-tallets politiserier. Men til tross for ulike regissører skal Veum selv forbli den samme.

- Det viktigste er at publikum oppfatter karakteren som den samme personen i alle filmene. Det var derfor valget av skuespillere som Trond Espen Seim og Bjørn Floberg var så viktig, fordi dette er folk som har styrke til å holde på karakterene uansett regissør, forklarer Rolfsen.

Med Staalelsens velsignelse

Det har allerede vært diskutert at den «nye» Veum er for strømlinjeformet. Ikke nok med at han ikke snakker bergensk, men han drikker ikke noe særlig heller. Og jaggu kjører han ikke en ok bil også. Det ligger an til et ramaskrik blant trofaste fans av den litterære-Veum.

Staalsen er fornøyd. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)Staalsen er fornøyd. (Foto: Elise Nyborg Eriksen)

Både Rolfsen og Seim har jobbet tett med Gunnar Staalesen i utarbeidelsen av manus og karakter.

- Det er klart at jeg hadde samtaler med Gunnar i forkant. Særlig fordi vi skulle modernisere karakteren. Det er veldig viktig for meg at han liker det jeg gjør og at han kan stå inne for den karakteren jeg skaper, sier Seim.

Staalelsen selv er strålende fornøyd med valget av hovedrolleinnehaver. Og dialekt-debatten, den har han lagt bak seg for lenge siden.

- Det er snakk om en produksjon av seks filmer med samlet budsjett på over 90 millioner kroner. Det er 70-80 skuespillere som er involvert. Det er rett og slett ikke så mange skuespillere i Norge som snakker bergensk. Det handler om å få de absolutt beste personene til rollene og Trond Espen Seim er et godt valg, sier han.

Patriotisme i høygir

Fra «Bitre blomster» (Foto/Copyright: SF Norge)Fra «Bitre blomster» (Foto/Copyright: SF Norge)

For det er nå en gang sånn at bergensere, eller skal vi si bæærgensere har en tendens til å bli kanskje i overkant patriotisk når det kommer noen å rokker med byskattene deres. Og Veum, ja han er allemannseie i Bergen.

- Jeg oppdaget etter hvert at mange av dem som reagerte på at Veum skulle snakke østlandsk ikke hadde lest boken engang. Bergenserne har tålt at Brann ikke har tatt gull på 44 år, da må de også tåle at Veum snakker østlandsk, sier Staalelsen og ler.

Til tross for at det kan høres ut som om Staalelsen har et tilbakelent forhold til by-patriotisme var det en forutsetning for ham at filmene skulle bli innspilt i hjembyen.

- Det måtte foregå i Bergen. Sherlock Holmes bor i London og Veum bor i Bergen - sånn er det bare. I tillegg har filmene et budsjett på mellom 92 og 94 millioner kroner og på den måten håper jeg at jeg har klart å tilføre hjembyen min noen inntekter.

Tolerante og åpne

Veum i aksjonVeum i aksjon

Både Seim og Rolfsen er fulle av lovord når det kommer til byen mellom de syv fjell.

- Jeg kan ikke si at jeg var forbredt på at det skulle bli SÅ mye oppstyr rundt en østlandsk Veum. Når det er sagt så skjønner jeg jo at bergensere er opptatt av byen sin, for den er jo helt fantastisk. Det jeg opplevde er at det er en annen holdning i den byen. I Oslo får jeg stadig spørsmål om hvor jeg «egentlig» kommer fra, det fikk jeg aldri i Bergen. Bergensere er mer åpne og tolerante enn andre, sier Rolfsen som er halvt pakistansk.

Vet alt om Veum

«Bitre blomster» handler om en liten pike som forsvinner. Det er nesten umulig ikke å la tankene gå mot «Madeleine»-saken og andre lignende hendelser i mediebildet.

Miljøsnusk i Bergen.Miljøsnusk i Bergen.

- Som krimforfatter er det nesten skremmende å se hvordan virkelige hendelser er verre og grovere enn de vi dikter opp, sier Gunnar Staalelsen.

Forfatteren røper at han allerede har klare planer om fire nye Veum bøker. Og at han ikke har tenkt å stoppe der.

- Jeg har levd med Veum i 30 år og håper å holde på i noen tiår til. Jeg kjenner han ut og inn. Jeg vet alt om Varg Veum, sier han med et smil.

Neste film ut er «Tornerose sov i hundre år» som har forventet premiere februar 2008.

Rolfsen synes det var spesielt å skulle overlate Veum-prosjektet til neste regissør, nærmere bestemt Erik Richter Strand som tidligere har laget den kritikerroste «Sønner».

- Det blir nesten som gi sitt barn videre til andre, sier han med et smil.

Personvernpolicy