Migrenepasienter lider i stillhet

Migrenepasienter lider i stillhet
Migrenepasienter lider i stillhet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svært mange migrenepasienter føler skyld, skam og maktesløshet knyttet til sykdommen sin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta:
* Ordet migrene stammer fra"hemicrani" som betyr «halvt hode» og henspiller på at klassiske migreneanfall ofte opptrer på én side av hodet.
* Omkring 500.000 personer i Norge har migrene. Det tilsvarer 6 prosent av alle menn og 16-18 prosent av alle kvinner.
* Kvinner utgjør en større pasientgruppe fordi det kvinnelige hormonet østrogen er en utløsende årsak til migreneanfall.
* En tredel av dem som har migrene har mange anfall, opptil flere i uka.
* På www.migrenetest.no kan du finne ut om du har migrene.
* På www.minhodepine.no kan du sette opp en hodepinekalender.
* På www.migrene.no ligger mer informasjon om blant annet Hodepinedagen 2007. (©NTB)
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Foto på front: Berit Roald / SCANPIX

- Forbausende mange går verken til lege eller kjenner til medisiner og behandlingsmetoder, sier nevrolog Julie Sønnervik.

- Personer som lider av kronisk hodepine i en eller annen form føler det problematisk at de har en sykdom som er usynlig for omverdenen. Folk som ikke kjenner til migrene forveksler det ofte med vanlig hodepine. Mangelen på forståelse for at de har det vondt gjør at migrenepasienter føler seg skyldige når de må sykmelde seg. De føler at de er til bry sosialt og en byrde i jobb og familiesammenheng. Det må vi gjøre noe med, sier nevrolog Julie Sønnervik.

10-12 prosent av befolkningen har migrene i en eller annen form. En tredel har så sterke og hyppige anfall at det går sterkt utover livskvaliteten deres.

- Dessverre er det slik at anfallene kommer når man har planlagt noe ekstra, slik at migrenepasientene føler at de ødelegger ferien, selskapet eller utflukten de hadde gledet seg til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stemplet som sytere

Migreneanfall kan utløses av alt fra værforhold, sterkt lys og høyt lydnivå til passiv røyking og inntak av alkohol og matvarer som sjokolade, sitrusfrukter, ost og skalldyr. I tillegg bør pasientene være forsiktige med stress, søvnmangel og store avvik fra daglige rutiner.

- For å forebygge anfall må de som har migrene ofte leve det andre kan oppfatte som et kjedelig liv. Kombinert med inngrodde myter om migrene, som at det er en psykologisk eller følelsesmessig sykdom, gjør det at migrenepasientene kan føler seg som sytere, sier Sønnervik, vel vitende om at det er et følsomt tema hun tar opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Resignerte eldre

I tillegg til at migrene mangler aksept, sliter flere mannlige pasienter med at sykdommen ses på som svært lite maskulin.

- Det skyldes at flere kvinner enn menn har migrene. Fordi anfall kan utløses av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen, inntreffer gjerne anfall hos kvinner i perioden rundt menstruasjonen, sier Sønnervik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier at det også er flere eldre enn yngre pasienter som lever i taushet med sykdommen:

- Mange vet rett og slett ikke at det er mye de kan gjøre. Dette gjelder særlig dem som var hos legen med dette for mange år siden, og som fikk beskjed om at det ikke var noe å gjøre. Deretter har de bare resignert og ikke fått med seg at det er kommet ny kunnskap og nye behandlingsmuligheter.

Få oversikt

Torsdag markeres Hodepinedagen 2007 med arrangementer over hele landet. Etter vanlig spenningshodepine er migrene den mest utbredte formen. Sønnervik orienterer i Stavanger om hva som utløser anfall og hvordan det kan forebygges.

- Hvis du har mye hodepine, er det første du bør gjøre å kontakte legen din og få stilt en diagnose. Vil du ha en pekepinn, ta den korte migrenetesten på nettet, sier Sønnervik.

Hun anbefaler at man fører en anfallskalender og er spesielt klar over hvilke faktorer som ser ut til å sammenfalle med anfallene.

- Kalenderen gir et konkret inntrykk av hodepinen å ta med til legen: «Se her er anfallene mine, dette er reelt og jeg trenger behandling», sier Sønnervik, som nylig åpnet hodepineklinikken Hodeverket i Sandnes, etter sju års erfaring som nevrolog ved Stavanger universitetssjukehus. (©NTB)