Nordmenn svømmer i svensk vin og øl

Nordmenn svømmer i svensk vin og øl
Nordmenn svømmer i svensk vin og øl

Oslo (NTB-Linus Hauge): Tørste nordmenn handler alkohol i Sverige som aldri før.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
Foto: Berit Roald / SCANPIX

Tall fra Systembolaget viser at vi kjøpte 1,5 millioner liter øl, vin og brennevin i Sverige i august.

- De små systembolagene i grensenære strøk hadde omtrent ikke hatt alkoholsalg hvis det ikke hadde vært for nordmennene, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) til NTB.

Det er Systembolagets egen statistikk, der de ser på forskjellen mellom «normal» og faktisk alkoholhandel i filialene, som danner grunnlaget for tallene.

Øl stiger mest

Totalt handlet nordmenn 101.000 liter brennevin, 656.000 liter vin og 727.000 liter øl i på Systembolaget i august. Dette er 5,1 prosent mer enn i august 2006, og spesielt er det øl og brennevin nordmenn kjøper mer av enn noen gang tidligere, med en økning på henholdsvis 10,2 og 6,8 prosent.

I årets første åtte måneder økte norskehandelen på Systembolaget med 4,2 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Ingunn Jordheim i VBF mener ikke overraskende at det er de store avgiftsforskjellene som lokker nordmenn over svenskegrensen som aldri før. Hun mener avgiftsforskjellene bidrar til en normalisering av grensehandelen.

- Den norske alkoholpolitikken må være slik at nordmenn kjøper alkoholen på Vinmonopolet. Skal man kunne forsvare ordningen med et vinmonopol, så må det også være et monopol i praksis, hvilket det ikke er i dag, fastslår Jordheim.

Vil øke mer

- Hvis veksten i grensehandelen med vin og brennevin fortsetter ut året, vil nordmenn kjøpe rundt 6,5 millioner liter vin og 1,1 millioner liter brennevin bare på Systembolaget. I tillegg kommer uregistrert handel andre land, smugling og tax free-handel, sier generalsekretæren i VBF.

Dersom Sveriges regjering får gjennom sitt forslag om ytterligere avgiftsreduksjoner på vin fra årsskiftet, vil alkoholsalget til nordmenn stige mot nye høyder, spår VBF. Det er foreslått en harmonisering av alkoholavgiftene ved å senke vinavgiften med 50 øre og øke ølavgiften med 60 øre. (©NTB)

Personvernpolicy