Støre etterlyser Kina og India i Burma-sanksjoner

Det hjelper ikke med sanksjoner mot Burma før Kina og India kommer på banen, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hjelper ikke med sanksjoner mot Burma før sanksjonsregimet blir komplett og Kina og India kommer på banen, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

USAs president George W. Bush erklærte tirsdag at USA innfører strengere sanksjoner mot Burma. Også EU truer med flere sanksjoner. Men dette hjelper ikke så lenge man ikke har med mektige naboland som India og Kina, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre, som tirsdag kveld møtte FNs spesialutsending til Burma, Ibrahim Gambari, i New York.

- De sanksjonene som er vedtatt, blir ikke effektive før nabolandene rundt Burma eventuelt tiltrer dem, blant annet India og Kina, sier Støre til NRK.

- Det er blandede erfaringer med sanksjonsregimet. Det er et viktig signal, og det er signal Norge støtter opp om. Men som i mange andre tilfeller så ser vi tegn til at regimet ikke nødvendigvis blir svekket av disse sanksjonene før de blir komplette, fremholder Støre, som mener det er viktig å arbeide opp mot Kina og India via den sørasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN.

- Det er de kanalene som gjør størst inntrykk på dem som sitter med makten i dag, sier Støre. (©NTB)

Personvernpolicy