Kirkens Nødhjelp stanser opp i Darfur

Kirkens Nødhjelp stanser opp i Darfur
Kirkens Nødhjelp stanser opp i Darfur
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter en kidnapping stanser Kirkens Nødhjelp aktivitetene sine i det urolige Darfur. - Vi suspenderer virksomheten, bekrefter utenlandssjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kirkens nødhjelp stanser all aktivitet midlertidig i et område i Darfur, opplyser utenlandssjefen Knut Christensen. Foto: ScanpixKirkens nødhjelp stanser all aktivitet midlertidig i et område i Darfur, opplyser utenlandssjefen Knut Christensen. Foto: Scanpix

Søndag ble tre lokalt ansatte medarbeidere i Kirkens Nødhjelp (KN) bortført i det urolige Zalingei-området i Vest-Darfur. Selv om de nå er løslatt, har hendelsen ført til at den norske organisasjonen stanser all virksomhet i Zalingei.

- Vi stanser all virksomhet med umiddelbar virkning, bekrefter utenlandssjef Knut Christensen overfor ABC Nyheter.

Etterlyser FN-soldater

Han etterlyser internasjonal tilstedeværelse i området, og mener at den planlagte militære styrken fra FN og Den afrikanske union skulle ha engasjert seg for lenge siden. Etter planen skal styrken hvor også norske soldater vil inngå, kunne settes inn ved nyttår.

- Det skulle skjedd for 2-3 år siden. Alt som tar tid er til det verre i dette området, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I de vestlige delene av Darfur regner en med at det finnes mer enn to millioner flyktninger.

Den britiske organisasjonen Oxfam sa mandag at organisasjonen vurderer å trekke seg ut av Darfur på grunn av den forverrede sikkerhetssituasjonen. Heller ikke Knut Christensen vil utelukke muligheten, men han understreker følgende:

- Vi vurderer dette ikke nå. Men vi suspenderer den utadrettede virksomheten inntil vi får større kunnskap om denne kidnappingen.

- Det skal veldig mye til at vi trekker oss ut. Vi har lokalt ansatte og de har jo ingen steder å dra, påpeker KNs utenlandssjef.

I det aktuelle Zalingei-området har KN omlag 30 lokalt ansatte (de norske medarbeidere holder til en dagsreise unna). Reuters melder også at det skal være skutt mot et FN-kontor i Zalengei.

- Trusselen øker

Knut Christensen vil ikke spekulere i om kidnappingen av de tre sudanerne skal ha rettet seg mot den norske organisasjonen, eller om det var økonomisk vinning som var motivet.

I utgangspunktet ble det krevd kompensasjon for å slippe de tre, men KN avviser at det skal ha blitt betalt penger for frigivelsen.

- Men dette er en økende trussel i området, sier Christensen.
--

Foto: Scanpix