Tåregass og batonger mot munker i Burma

Tåregass og batonger mot munker i Burma
Tåregass og batonger mot munker i Burma

Opprørspoliti og soldater i Burma har tatt i bruk batonger for å jage demonstrerende buddhistmunker i Rangoon. Flere munker skal ha blitt banket opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldater i Burma har tatt i bruk batonger og tåregass for å jage bort demonstrerende buddhistmunker. 80 personer er arrestert, og flere munker er banket opp, ifølge øyenvitner.

Det opplyste øyenvitner til internasjonale nyhetsbyråer onsdag. Flere av munkene skal ha blitt slått og mishandlet idet de ble ført bort. Også andre demonstranter ble pågrepet.Samtidig blir det meldt at 500 munker fortsetter å marsjere mens de blir beskyttet av tilhengere som har samlet seg rundt dem.

Piggtråd

Sikkerhetsstyrkene gikk til aksjon ved Shwedagon-pagoden i Rangoon, som de siste dagene har vært utgangspunkt for demonstrasjonene mot juntaen. Politiet har sperret av pagoden med piggtråd, og om lag ti munker ble banket opp da de forsøkte å ta seg forbi sperringene. Stemningen var svært anspent og flere tilskuere reagerte med sinne mot sikkerhetsstyrkene, ifølge øyenvitner.

Munkene har varslet at de vil fortsette å demonstrere til tross for at militærjuntaen har utplassert store styrker og nedlagt demonstrasjonsforbud i den tidligere hovedstaden Rangoon og en annen by.

- Ofrer livet

En munk uttalte tidligere at han og flere andre er villige til å risikere livet.

- Vi har allerede bestemt oss for å risikere livet for folket, selv om det kan bli noen sammenstøt. Vi vil vise vår godhet først, sa han til nyhetsbyrået AFP.

I 1988 ble anslagsvis 3.000 personer drept da juntaen med hard hånd slo ned på demokratidemonstrasjoner.

Militærjuntaen innførte tirsdag et landsdekkende forbud mot at folk samler seg i større grupper en fem personer. Bestemmelsene ble kunngjort over høyttalere på biler som kjørte gjennom gatene. I praksis betyr det at det er innført demonstrasjonsforbud.

Ifølge BBC er den sentrale demokratiforkjemperen Win Naing pågrepet. Og den kjente komikeren Za Ga Na ble natt til onsdag pågrepet i hjemmet sitt i Rangoon, forteller familien. (©NTB)

Artikkelen ble oppdatert 08.35.

Personvernpolicy