Fant frukt i Tutankhamons grav

Fant frukt i Tutankhamons grav
Fant frukt i Tutankhamons grav

Egyptiske arkeologer har funnet åtte kurver med velbevart frukt i graven til den egyptiske faraoen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskerne har ennå ikke fraristet Tutankhamons grav for alle sine hemmeligheter. Mandag meldte Egypts råd for fortidsminner at arkeologene har funnet åtte kurver med frukt i graven til den egyptiske faraoen.

Frukten skal være godt bevart, til tross for at de er over 3000 år gamle.

Det melder nyhetsbyrået AFP.

Et team av egyptiske arkeologer, under ledelse av Zahi Hawass, gjorde det spesielle funnet i Kongenes dal i den antikke byen Theben sør i Egypt.

– De åtte kurvene inneholdt store mengder dumfrukt, som var veldig godt bevart, uttalte Hawass i en erklæring.

Fruktkurvene skal være femti centimeter høye.

De søte og oransje fruktene, som også er kjent under navnet honningkakefrukt, kommer fra dumpalmen som vokser i det sørlige Egypt. De har tradisjonelt vært brukt i egyptiske begravelser. I tillegg til kurvene med frukt, fant arkeologene også tyve pæreformede beholdere, en meter høye og med Tutankhamons offisielle segl på.

Ifølge Hawass er trolig disse beholderne fulle av forsyninger den egyptiske barnekongen skulle ha med seg på reisen til dødsriket. Hawass sier at disse beholderne snart vil bli åpnet.

Gravkammer med enorme rikdommer
Det vakte internasjonal oppsikt da Tutankhamons grav ble oppdaget av Howard Carter og Lord Carnarvon i 1922, 3000 år etter at faraoen hadde blitt begravet.

Ifølge Wikipedia kom de britiske oppdagerne inn i en grav nærmest inntakt og fylt til bristepunktet av faraoens tre gravskrin.

Inni skrinene var Tutankhamon beskyttet av ytterligere tre kister - de to ytterste laget av tre med innlagt gull og edelstener, den innerste i massivt gull. Liket av faraoen bar en portrettlik gullmaske og var surret i lin, innsatt med hapriks og balsameringsvæsker, som tildels hadde gjort stor skade på legemet.

Tilsammen ble mer enn 5000 gjenstander funnet. Det tok omlag ti år å tømme gravkammeret helt.

Personvernpolicy