- Legger agn for irakere

- Legger agn for irakere
- Legger agn for irakere

Amerikanske snikskyttere skal ha utviklet en ny metode for å ramme mistenkte opprørere: de legger ut falske våpen og skyter folk som plukker dem opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IRAK:
Illustrasjonsfoto (Scanpix).

En gruppe i det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon skal ifølge Washington Post ha oppfordret enkelte snikskyttere i den amerikanske hæren til å ramme opprørere ved å spre «agn» i form av ammunisjon og eksplosiver, og siden ta livet av irakere som plukker opp gjenstandene. Dette går ifølge The Washington Post frem av militære rettsdokumenter.

Ubevæpnede «Agn-programmet», som det kalles, ble avslørt av forsvarerne ved en drapssak hæren førte mot tre amerikanske snikskyttere denne sommeren. Hver av soldatene er anklaget for å ha tatt livet av en ubevæpnet iraker i tre ulike skyteepisoder, og for å ha plantet våpen på likene i etterkant, melder The New York Times.

Soldatene har vitnet om at snikskytterlaget tok i bruk et «agn-program» utviklet ved «gruppen for asymmetrisk krigføring» i Pentagon. De skal ha mottatt utstyr fra denne gruppen.

Washington Post omtalte «agn-programmet» mandag. Hæren nektet samme dag å bekrefte hvorvidt programmet faktisk fantes, melder AP.

Lokkemiddel
Kaptein Matthew P. Didier avla vitnemål under rettshøringen til de mistenkte soldatene. Han beskrev det å legge ut agn som å «plassere en gjenstand der ute som vi vet de vil bruke, med det mål for øye å ødelegge fienden. (...) Hvis noen fant gjenstanden, plukket den opp og forsøkte å forlate stedet med den ville vi angripe vedkommende, da dette ble sett som tegn på at de ville bruke den mot amerikanske styrker.» Dette går frem av transkripsjoner fra rettssaken New York Times har fått tak i.

Personvernpolicy