Største protest siden 1988 mot Burmas junta

Største protest siden 1988 mot Burmas junta
Største protest siden 1988 mot Burmas junta

Rundt 100.000 mennesker deltok mandag i den største protesten mot Burmas militærjunta siden 1988. Men nå truer juntaen med å slå tilbake.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Burma:
* Burma ble uavhengig i 1948 etter å ha vært britisk koloni. Landet valgte å stå utenfor Samveldet. Burma er republikk og har en befolkning på 47 millioner.

* Landet har vært styrt av en militærjunta siden 1962.

* I 1990 ble det arrangert frie valg for første gang på 30 år, og opposisjonen med Aung San Suu Kyi som frontfigur, vant en knusende seier.

* Generalene valgte å se bort fra valgresultatet og satte opposisjonslederen i husarrest.

* Aung San Suu Kyi ble tildelt Nobels fredspris i 1991, men kunne ikke komme til Norge for å motta prisen.

* Hun har senere sittet mer eller mindre i kontinuerlig husarrest i hjemlandet.

* Juntaen blir stadig mer isolert også innenfor den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen ASEAN, der landet er medlem. (©NTB)

Mandag kveld kom militærjuntaens første offisielle advarsel til demonstrantene. Landets religionsminister oppfordret buddhistenes geistlige ledere til å legge bånd på de demonstrerende munkene. Hvis ikke vil myndighetene selv gripe inn.

Fem kolonner av buddhistmunker gikk tidligere på dagen inn i sentrum av Rangoon etter en kort bønn ved Shwedagon-pagoden, de burmesiske buddhistenes største helligdom. I sentrum ble de møtt av tusener av tilskuere som klappet og jublet.

Demonstrantene marsjerte i over fem timer, og demonstrasjonen strakte seg over 20 kilometer. Den ble avsluttet av en gruppe på 1.000 munker og rundt 400 andre som marsjerte til gaten der opposisjonsleder Aung San Suu Kyi bor, men forsøkte ikke å presse seg forbi politiet som sperret gaten.

Juntaen advarer

Regjeringens religionsministeren, brigader Thura Myint Maung, kom med advarselen mot fortsatte demonstrasjoner under et møte i Kaba Aye-pagoden i Rangoon. Opptak av møtet ble vist på regjeringskontrollert TV.

- Det vil bli satt inn tiltak mot munkene i samsvar med loven om de ikke blir stoppet av sine religiøse læresetninger, sa ministeren.

Protestene vil neppe slutte før militærregimet faller, mener den norske burmaeksperten Camilla Buzzi. Buzzi, som er spesialrådgiver for Kirkens Nødhjelp, sier til NTB at selv om de religiøse munkene går i spissen, har protestaksjonene en klar politisk dimensjon.

- De har klare og tydelige krav: De vil ha politisk dialog, de krever løslatelse av fanger, og de vil ha bedrede levekår. Jeg tror ikke de vil gi seg før generalene har falt, fortsetter Buzzi som peker på at buddhistmunkene nyter en helt spesiell respekt i Burma.

Kina

Hun tviler derfor på om makthaverne i Rangoon vil ta sjansen på å provosere burmesere flest ved å bruke vold mot munkene.

- Kina, som er regimets viktigste støttespiller, har stor interesse av et stabilt Burma og må være svært bekymret, sier Camilla Buzzi til NTB.

Skuespilleren Kyaw Thu og komikeren Zaganar, begge rikskjendiser i Burma, kom mandag til Shwedagon-pagoden i Rangoon for å tilby munkene mat og vann. Det var en symboltung solidaritetshandling foran mandagens demonstrasjon.

Zaganar og Thu er begge kjent som sosiale aktivister så vel som underholdningsfolk. Thu har stått fram som fattigfolks talsmann, mens Zaganar har brukt sin offentlige rolle til å arbeide for mer åpenhet rundt hiv og aids.

Kamp

- Det har stor betydning at slike kjentfolk nå slutter seg til munkenes protester. Komiteen har gjort det klart at den vil fortsette kampen til siste slutt, sa en ikke navngitt burmeser i eksil til nyhetsbyrået Reuters mandag.

«Komiteen» vedkommende viste til, er en sammenslutning av landets største stjerner innen scenekunst, film og musikk. Blant dem er Tun Eindra Bo, som er Burmas svar på superstjerne og FN-aktivist Angelina Jolie, og som lover å gjøre alt hun kan for munkene.

Det til nå fredelige opprøret i Burma begynte som en folkelig protest mot økende priser på bensin og andre basisvarer.

Mens fredsprisvinner Aung San Suu Kyi for mange mennesker verden over er selve symbolet på motstanden mot regimet i Burma, er Zaganar og Kyaw Thu like viktige navn innad Burma.

- Disse personene kan trekke store folkemengder, sier analytikeren Win Min.

Diplomater i Sørøst-Asia er ifølge nyhetsbyrået AP forbauset over hvor tilbakeholden juntaen har vært i sine reaksjoner på protestaksjonene. En av diplomatene antydet at regimet i Rangoon står under press fra Kina, som ikke ønsker noen dramatikk i nabolandet foran neste års OL. (©NTB)

Les også: Revolusjonen sender fra Norge

Personvernpolicy