Alle må ta ut fire uker ferie

Alle må ta ut fire uker ferie
Alle må ta ut fire uker ferie

EU pålegger nå Norge å endre ferieloven slik at alle arbeidstakere må ta ut minst fire uker ferie. Ingen av de fire ukene kan byttes med økonomisk godtgjørelse, men ferie som ikke er avviklet kan frit

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har sendt EUs krav om endringer i ferieloven på høring med frist til 31-desember.

Mange arbeidstakerne har avtalefestet lenger ferie enn fire uker. Forslagene til endringer i ferieloven berører ikke slike avtaler. Ferie utover lovens minimumskrav på fire uker og en dag, kan derfor fortsatt erstattes med økonomisk vederlag dersom både arbeidsgiver og arbeidstaker er enige om dette.

EU-dom

EU-direktivet som stiller krav om at alle arbeidstakere skal ha minst fire ukers betalt ferie er ikke av ny dato. Det har imidlertid vært et behov for at direktivet ble prøvd for EU-domstolen, og det nye er at domstolen nå har slått fast at alle land i EU og EØS-området må følge direktivet.

For å sikre overensstemmelse med direktivets og EU-dommens krav foreslår departementet å endre dagens norske ferielov som åpner for å få økonomisk godtgjørelse i tilfeller der ferien faktisk ikke blir avviklet, går det fram av en pressemelding fra departementet.

Positivt, sier Hanssen

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) sier i en kommentar at ferielovens krav om årlig ferie er viktig av helse- og velferdsmessige grunner.

- Forslaget som nå sendes på høring vil på en positiv måte bidra til å legge et større press på arbeidsgiver og arbeidstaker til å oppfylle lovens bestemmelser om årlig rekreasjon og hvile, sier statsråden.

Ferie som ikke avvikles vil bare kunne overføres til året etter og avvikles da. Ved sykdom og permisjoner skal det likevel fortsatt være mulig å erstatte manglende ferie med en økonomisk godtgjørelse. (©NTB)

Personvernpolicy