Statsråd i tog mot president

Statsråd i tog mot president
Statsråd i tog mot president

Utenriksminister Tzipi Livni tar til gata for å protestere mot Irans president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IRANS PRESIDENT:
Mahmoud Ahmadinejad (foto: Scanpix).

Den israelske utenriksministeren Tzipi Livni demonstrerer mandag mot den iranske presidenten i New York, melder The Jerusalem Post. De to befinner seg begge i New York på FN-toppmøte. ABC Nyheter får opplysningene bekreftet hos det israelske utenriksdepartementet.

- Ahmadinejad har en hatsk agenda, og er til syvende og sist tilhenger av at den israelske staten skal ødelegges. Vi synes ikke han fortjener en rød løper, og det er viktig å uttrykke internasjonal fordømmelse av ham, sier talsmann for det israelske UD, Mark Regev, til ABC Nyheter.

FN
Både Livni og den iranske presidenten Mahmoud Ahmadinejad befinner seg i New York i forbindelse med det årlige møtet i FNs generalforsamling. Den israelske utenriksministeren skal etter planen tale til og delta i en demonstrasjon mot Ahmadinejad foran FN-bygningen. Demonstrasjonen blir organisert av en koalisjon jødiske organisasjoner.

- Israelske representanter vil ikke møte Ahmadinejad under toppmøtet, og jeg tror det samme gjelder for de fleste demokratiske land i verden, sier Regev til ABC Nyheter.

- Er det vanlig at israelske statsråder deltar i demonstrasjoner i utlandet?
- Det har skjedd tidligere.

Om en uke skal den israelske statsråden tale inne i FN-bygningen, og det er ventet at talen hennes vil fokusere på Iran.

Ground Zero

Den iranske presidenten skal tale for generalforsamlingen allerede tirsdag. Mandag taler han for studentene ved Columbia University. Det har også vært demonstrasjoner utenfor universitetet i forkant av talen. Den iranske presidentens forespørsel om å nedlegge en krans ved Ground Zero, der tvillingtårnene sto før terrorangrepene 11. september 2001, ble imidlertid avslått, melder International Herald Tribune. Vesten er sterkt bekymret for Irans program for anriking av uran, og flere land med USA i spissen går inn for sanksjoner. Man frykter at Iran på sikt vil ønske å utvikle atomvåpen.

- Vi har ikke noe bruk for atomvåpen. I 28 år har vi forsvart oss mot harde angrep fra fienden, sa Ahmadinejad i et intervju med den amerikanske tv-kanalen CBS før han reiste til New York søndag.

Han avviste også spekulasjonene om hvorvidt atom-feiden kan ende i krig.

- Hvem sier det? Hvorfor skulle vi gå til krig? Det er ingen krig på trappene, sa presidenten.

Personvernpolicy