Sverige vil klimasikre bistand

New York/Oslo (NTB-Kristian Skårdalsmo): Sverige går i bresjen for en internasjonal kommisjon som skal sikre at bistand til fattige land ikke går tapt på grunn av klimaendringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
REUTERS/Bertil Ericson/Scanpix Sweden

Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterer det svenske initiativet på en klimakonferanse i New York mandag.

- Sverige ligger i front som bistandsgiver. Men våre og andres bidrag risikerer å bli satt ut av spill på grunn av klimaforandringene, sier Reinfeldt til Dagens Nyheter.

- Kommisjonens oppgave blir å finne ut hvordan man kan bruke bistanden for å møte klimatrusselen, legger den svenske regjeringssjefen til.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er en av møtelederne under klimatoppmøtet i New York som FNs generalsekretær Ban Ki-moon har innkalt til. Rundt 80 stats- og regjeringssjefer deltar på konferansen, og håpet er at de skal klare å stake ut en kursen for en ny klimaavtale som kan etterfølge Kyotoavtalen. Den utløper i 2012.

Fattige land

Norge er en av verdens største bistandsnasjoner målt i kroner per innbygger. Regjeringen bruker i år over 20 milliarder kroner til utviklingssamarbeid og nødhjelp, og miljø og bærekraftig utvikling er ett av områdene som skal ha særlig prioritet.

Fredrik Reinfeldt er opptatt av at det er fattige land som tidligst og hardest vil bli rammet av klimaendringer.

- Vi vil være med på å utvikle FNs bistandsarbeid og finne svar på hvordan vi på best mulig måte kan bruke bistanden til å møte klimatrusselen i de landene der virkningene er størst, sier den svenske statsministeren.

Ikke helsvart

Aftenposten presenterte mandag noen av de dystre funnene og advarslene i den siste delrapporten fra FNs klimapanel (IPCC) som skal offentliggjøres i november.

- Det er sannsynlig at menneskelig aktivitet vil føre til akutte og irreversible klimaendringer, konkluderer forskerne ifølge avisen.

- Selv om verden skulle klare å få til svært omfattende reduksjoner i utslippene av klimagasser, er det for sent å unngå ytterligere oppvarming og påfølgende klimaendringer, heter det videre.

Men til tross for svært dystre prognoser mener flere anerkjente klimaforskere at de mest katastrofale konsekvensene av klimaendringene både kan og vil bli avverget.

- Enkelte ganger frykter vi at budskapet vårt er for surmaget og ikke i stor nok grad får med at det også er grunn til optimisme, sier professoren Michael Mann ved Penn State University til nyhetsbyrået AP.

Forskning og tro

Han og flere andre forskere begrunner sin optimisme både i forskning og tro. Forskernes tall viser nemlig at det fortsatt er tid til å avverge de verste konsekvensene av klimaendringene. I tillegg har offentligheten nå forstått hvor alvorlig problemet er, mener flere forskere.

- Jeg blir alltid overrasket når folk blir deprimerte i stedet for fylt av pågangsmot til å gjøre noe. Det er ikke for sent å stabilisere klimaet, skriver James Hansen ved den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA i en e-post til AP.

Klimaforskeren Bob Corell ved American Meteorological Society har håp fordi til og med industrien presser på for forandringer - og kommer til å tjene penger på veien.I desember skal et miljømøte på Bali i Indonesia drøfte forpliktende utslippskutt etter 2012. (©NTB)

Personvernpolicy