«Kjemiske Ali» krever rettssaken utsatt

«Kjemiske Ali» krever rettssaken utsatt
«Kjemiske Ali» krever rettssaken utsatt

Ali Hassan al-Majid, bedre kjent som «Kjemiske Ali» krevde at forhandlingene måtte utsettes etter at rettsaken mot han ble gjenopptatt mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Bildet hentet fra rettsaken der blant annet Ali Hassan al-Majid (nederst til venstre) ble dømt for folkemord for drapet på over 180.000 kurdere i 1988. REUTERS/Joseph Eid/Pool (IRAQ)

Foto på front: REUTERS/Nikola Solic (IRAQ)

Rettssaken mot Ali Hassan al-Majid, bedre kjent som «Kjemiske Ali» ble gjenopptatt mandag. Han krevde umiddelbart at rettssaken måtte utsettes. Majid er i en annen rettssak allerede funnet skyldig i folkemord og dømt til døden ved henging for drapet på over 180.000 kurdere i 1988.

Nå står han sammen med 14 andre tiltalt for å ha hatt overoppsyn med blodbadet da opp mot 100.000 sjiamuslimer ble drept av Saddam Husseins sikkerhetsstyrker i mars 1991, etter at irakiske styrker ble drevet ut av Kuwait.

Denne rettssaken ble gjenopptatt mandag etter en pause på vel en måned.

Redde advokater

Like etter at rettsforhandlingene startet mandag morgen, krevde «Kjemiske Ali» at rettssaken blir utsatt enda en måned. Ifølge Majid og flere av de andre tiltalte, er advokatene deres for redde til å stille i retten. De har bedt om beskyttelse fra amerikanske soldater, men kravet er avvist.

- Mine brødre her har noen krav, forklarte «Kjemiske Ali» til dommer Mohammed al-Khalifah al-Oreibi.

- De sier de vil slutte å spise og drikke dersom ikke advokatene deres kommer tilbake. De trenger flere forhandlinger med det amerikanske militæret. Jeg tror ikke det vil ta mer enn en måneds tid. Jeg ber derfor retten om å utsette rettssaken i en måned slik at vi kan komme fram til en løsning, sa han.

- Ikke kriminelle

Dommeren noterte seg henvendelsen, men lot rettssaken fortsette og kalte opp det første vitnet. En av Majids medtiltalte, Ibrahim Abdul Razzaz, sier at advokatkrisen er svært alvorlig.

- Amerikanerne nekter å beskytte advokatene våre. Dette er en alvorlig sak. De påstår vi er kriminelle, men vi er bare soldater som gjorde jobben vår. Vi trenger advokatene våre, vi er ikke kriminelle, bønnfalt Razzaz.

Men dommeren feide protestene til side. (©NTB)

Personvernpolicy