Har kartlagt genet til elefantsyke

Har kartlagt genet til elefantsyke
Har kartlagt genet til elefantsyke

Forskere har klart å kartlegge genet til elefantiasis, en tropesykdom som sørger for ekstreme misdannelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elefantiasis
Elefantiasis, også kalt elefantsyke, er en tropesykdom forårsaket av rundormen Filaria Sanguis. Parasitten tetter til lymfekarene og får dem til å svulme kraftig opp og føre til ekstreme misdannelser.

Sykdommen forekommer spesielt i benene (elefantben) og i genitaliene.

Foto: Scanpix / Wikipedia.

Forskerne håper nå at kartleggingen av genmaterialet til rundormen Brugia malayi skal kunne føre til nye medisiner eller vaksine. Tropeparasitten spres via mygg og kan tette igjen lymfekarene og få dem til å hovne kraftig opp, slik at kroppen blir sterk deformert.

Mer enn 130 millioner mennesker verden over lever i dag med parasitten i kroppen, skriver BBC.

Vi håper at våre data skal kunne hjelpe både oss og andre forskere rundt om i verden med å studere mekanismene som ligger bak parasittens påvirkning på mennesker. Dette kan føre til bedre medisiner mot sykdommen, og forhåpentligvis, på sikt, gjøre det mulig å lage en vaksine, forteller Dr David Giuliano ved Imperial College i London.


Håp om utrydning innen år 2020

Forskere ved Imperial College og tre forskningsinstitusjoner i USA stod bak kartleggingen av genmaterialet til parasitten.

Sykdommen elefantiasis finnes i dag i 80 land og regnes for å være den vanligste årsaken til uførhet i verden, etter blindhet.

Professor David Molyneux, ved Liverpool School of Tropical Medicine, hevder overfor BBC at det er en skandale at ikke eksisterende og billige medisiner mot sykdommen allerede er nok tilgjengelige.

Ifølge ham viser erfaring fra land som Kina, Burkina Faso og Sri Lanka at det skal være mulig å utrydde sykdommen i løpet av få år.

Dette er glimrende forskning, men vi har allerede medisiner som virker, og de koster bare få cent per barn per år. Problemet er bare at de ikke er gjort tilgjengelige nok.

Målet er å få utryddet sykdommen innen år 2020.

Personvernpolicy