- SV har erklært krig

- SV har erklært krig
- SV har erklært krig

Bellona-leder Frederic Hauge sier Kristin Halvorsen har erklært miljøbevegelsen krig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Bellona-leder Frederic Hauge mener at SV-leder Kristin Halvorsen har erklært krig mot miljøbevegelsen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Foto forsiden: Morten Holm / SCANPIX

Han nekter å møte Halvorsen som SV-leder, men kan vurdere å møte henne som finansminister. Det er isfront mellom SV og Bellona etter Kristin Halvorsens uttalelser i helgen om at det bare er kjeft å få fra miljøbevegelsen og at miljøbevegelsens argumenter derfor ikke kan brukes i interne dragkamper i regjeringen.

- Dette er det dummeste jeg har hørt Halvorsen si noen gang. Dette er helt uhørt. Halvorsen erklærer oss krig, og det skal hun få merke, sier Hauge til NTB.

Si unnskyld!

Under SVs landsstyremøte i helgen kombinerte Halvorsen kritikken av miljøbevegelsen med å si at hun personlig vil gå i tettere dialog og ha hyppigere møter med miljøvernerne. Det kan hun se langt etter når det gjelder Bellona. Frederic Hauge forlanger først at Halvorsen ber om unnskyldning for kritikken:

- Jeg har ikke noe behov for å snakke verken med SV-lederen eller SV. Inntil hun ber oss om unnskyldning, har jeg ingen interesse av å møte Halvorsen som SV-leder. Det er helt uaktuelt. Om det er i egenskap av finansminister, skal vi vurdere det, sier Frederic Hauge.

Heller næringslivet

Hauge mener at Kristin Halvorsen først brukte miljøsaken som en bortforklaring for SVs dårlige valgresultat.

- Så går hun til direkte angrep og legger hele skylda for valgresultatet på miljøbevegelsen. Det får hun ikke lov til. Dette er å erklære oss krig, og det skal hun få merke, sier Hauge.

- Er dette å anse som en boikott?

- Jeg vil heller kalle det prioritering. Når hun sier så dumme ting, vil jeg heller bruke tiden min på å snakke med næringslivet og prøver å påvirke direkte. Der har jeg mer å hente enn å bruke tiden min på en SV-statsråd som ikke forstår hvilke tiltak vi trenger i miljøpolitikken og som tror at alle klimatiltak må være kostnadseffektive.

Stukket i ryggen

Argumentet om at en regjering uten SV ville tatt enda mindre hensyn til miljøet, fnyser bare Hauge over.

- Vel, hun sier at det ikke er en eneste miljøseier i regjeringen som miljøbevegelsen har gitt ros for. Der stikker hun meg personlig så dypt i ryggen som det er mulig, etter min støtte til Mongstad-avtalen, sier Bellona-lederen.

SV til fiende

Han legger til at Halvorsen selv illustrerer hvor «galt det er» når hun etterlyser ros fra miljøbevegelsen for vedtaket om en NOX-avgift på 15 kroner per kilo utslipp av nitrogendioksider.

- Dette fører til at Norge med overlegg kommer til å bryte internasjonale folkerettslige prinsipper så lenge vi ikke går inn for elektrifisering av sokkelen, sier Hauge.

Hauge nevner i tillegg «skrinleggingen av grønne sertifikater» - som har «ført til stagnasjon i arbeidet med fornybar energi» som en av de sakene det er grunn til å kritisere SV og den rødgrønne regjeringen for.

- Halvorsen skal få all ros hun vil av meg for SVs bidrag opp gjennom årene. Men det hun gjør nå, er å gjøre SV til en fiende av miljøbevegelsen, sier Hauge. (©NTB)

Personvernpolicy