OL-optimismen tilbake

OL-optimismen tilbake
OL-optimismen tilbake

Etter en helg med en gambisk sprinter og fotballjenter i fremgang, er det mulig å tro på hyggelige sommerleker i Beijing til sommeren. Men først må Ndure gjennom en dopingsak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skaper optimisme

Med den siste tids resultater for norske utøvere i internasjonale konkurranser er det grunn til optimisme foran neste års sommer-OL i Beijing. Det norske kvinnelandslaget i fotball, her representert ved gårsdagens målscorer Isabell Herlovsen, er av de som nå seiler opp som medaljehåp før mesterskap.

DAG VIDAR HANSTAD:

Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet sportsanalyse.com

Medieoppslag de siste månedene har ikke gitt grunn til å se frem til sommerlekene i Beijing med særlig optimisme. Aftenposten har helt presist vist at Norge ikke vil ta en eneste gullmedalje i følge en prognose som tar hensyn til siste års VM-resultater. Videre må en føljetong som startet generalsekretær Inge Andersens knusende kritikk av Olympiatoppen i VG, ha etterlatt et inntrykk av krise i toppidretten.

Norsk og rask

Jaysuma Saidy Ndure sjokkerer alle og kan bli en seriøs utfordrer til medalje i neste års OL i Beijing. Men først venter en «liten» dopingsak i Norge.(Foto: Scanpix)Jaysuma Saidy Ndure sjokkerer alle og kan bli en seriøs utfordrer til medalje i neste års OL i Beijing. Men først venter en «liten» dopingsak i Norge.(Foto: Scanpix)

Nå ser det ut til å kunne gå meget bedre. Hvis det skulle skje at Norge får med en mann i finalen på 100-meteren, og han i tillegg utpeker seg som medaljekandidat på 200-meteren, vil det være en sensasjon.

Dette ser faktisk ut til å kunne bli et realistisk scenario etter avslutningen på årets friidrettssesong. Søndag gjorde Jaysuma Saidy Ndure flere av verdens beste 200-meterløpere til statister da han løp inn til 19,89 på 200 meter og satte norsk rekord i Grand Prix-finalen i Stuttgart. Også dagen før satte han norsk rekord da han bare ble slått av Asafa Powell på 100-meteren.

Ndure er foreløpig ikke klar for å representere Norge i Beijing, men signalene skal være positive. Dermed blir det opp til Friidrettsforbundet å optimalisere opplegget hans i samarbeid med Olympiatoppen. I dag ble det også klart at de må forholde seg til en dopingsak etter at han testet positivt på cannabis i sommer. Saken ble sendt til Gambia, men kommer opp igjen i Norge i løpet av høsten. Uansett vil han være klar innen konkurransene starter igjen på vårparten.

Fortsetter fremgangen?

Mens sprinteren fra Gambia kommer seilende inn som norsk medaljekandidat, har kvinnelaget i fotball tilhørt verdenseliten et par tiår. Etter noen svakere år etter gullet i Sydney, har fremgangen siden EM-sølvet i 2005 fortsatt under VM i Kina. I går sikret laget semifinale med en 1-0 over vertskapet, og laget til Bjarne Berntsen bygger nå stor selvtillit foran et sommerlekene. Flere av spillerne i troppen er såpass unge at det bør være mer å hente. Dette er et lag med potensial til medalje.

Flere medaljekandidater enn sist

Mindre enn 11 måneder før sommerlekene kan det se ut til at Norge har flere medaljekandidater enn vi hadde i Athen. Den gang ble det så til de grader «stang-inn» fordi nesten alle de seriøse medaljekandidatene slo til med gull - fem i alt . Bedre har ikke Norge gjort det i moderne tid. Noe slik skjer neppe igjen, men kanskje kan det totale antall medaljer kopieres eller forbedres. Det finnes nok av kandidater:

Både Eirik Verås Larsen og Olaf Tufte tok bronse i årets VM. For de to regjerende mesterne har ikke mesterskapene hatt like høy status etter gullene i Athen, men de vil trolig være i stand til å hente ut det maksimale frem mot Beijing.

Andreas Thorkildsen tok et overraskende gull i Athen, og er i dag verdens nest beste spydkaster. Hvis ryggen holder, vil han temmelig sikkert reise til Kina som medaljekandidat med gull i blikket.

Mens Thorkildsen har maktet å fullføre sesongen til tross for vond rygg, måtte Gunn-Rita Dahle bryte av i sommer. Verdens klart beste terrengsyklist i fjor, vil gå til 2008-sesongen som outsider, og vil nok spesielt føle at vertskapet har fått frem sterke ungjenter.

Tar vi med at Norge kan komme til å sende medaljekandidater i taekwondo, skyting og seiling, ser det slett ikke så verst ut. I tillegg er siste sesongs europamestere i kvinnehåndball allerede kvalifisert. Laget til Marit Breivik reiser til VM i Frankrike som favoritt før jul - og ikke noe tyder på at laget vil ha samme status før sommerlekene i Beijing.

Les mer om toppidrett og idrettspolitikk på www.sportsanalyse.com

Les flere kommentarer fra Dag Vidar Hanstad her

Relaterte saker: - IAAF har innrømmet feil

Personvernpolicy