Ser lysere på fredsprosessen i Midtøsten

Ser lysere på fredsprosessen i Midtøsten
Ser lysere på fredsprosessen i Midtøsten

FN, EU, Russland og USA ser lysere på fredsprosessen i midtøsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
USAs utenriksminister Condoleezza Rice og de andre delegatene i den såkalte Midtøstenkvartetten uttalte etter et møte i New York søndag at de håper å gjenoppta den direkte, økonomiske støtten til den palestinske selvstyremyndigheten neste år. Arkivfoto: REUTERS/Oleg Popov/ SCANPIX

Midtøstenkvartetten ser lysere på fredsprosessen i området og håper neste år igjen å kunne bidra med direkte, økonomisk støtte til den palestinske selvstyremyndigheten. Det kom fram etter at de fire partene i den såkalte Midtøstenkvartetten, som består av FN, EU, Russland og USA, møttes i New York søndag.

- Ting går igjen fremover i Midtøsten, uttalte Blair etter å ha lagt fram sin første rapport som spesialutsending for kvartetten.

Blair understreket videre at han anser at «en ny giv i den politiske prosessen igjen har gitt troverdighet til fredsprosessen». Delegatene i kvartetten la videre vekt på at de bilaterale samtalene mellom Israels statsminister Ehud Olmert og palestinernes president Mahmoud Abbas må fortsette.

Gaza

Kvartetten ber også Israel om å sørge for at"grunnleggende tjenester" blir opprettholdt på Gazastripen, som er under kontroll av islamistiske Hamas. Israel kalte Gaza «fiendtlig område» i uken som gikk og ga uttrykk for at de ville redusere bensin- og kraftforsyninger til området som svar på gjentatte rakettangrep på israelske mål.

- Kvartetten er bekymret over situasjonen i Gaza. Vi ber om at grunnleggende tjenester blir opprettholdt i området, og vi er bekymret over stengningen av viktige grenseovergangen med tanke på hvilken innvirkning dette har på palestinernes økonomi og daglige liv, sa FNs generalsekretær Ban Ki-moon da han leste opp en felles erklæring fra det to timer lange møtet.

- Må ta affære

Den britiske organisasjonen Oxfam ba søndag kvartetten om å ta «umiddelbar affære» med tanke på den økonomiske blokaden av de palestinske områdene. Oxfam understreker at det er liten sjanse for fred i Midtøsten dersom ikke livet til de palestinske innbyggerne blir forbedret.

- Kvartetten må ta umiddelbar affære for å få åpnet den kommersielle grenseovergangen i Karni og få en slutt på den økonomiske blokaden, sier Barbara Stocking i Oxfam.

Søndagens møte i Midtøstenkvartetten var på høyt nivå, og i tillegg til Ban deltok også EUs utenrikssjef Javier Solana, USAs utenriksminister Condoleezza Rice og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov, samt Tony Blair, som er kvartettens nye spesialutsending.

Inviterer Syria?

Rice uttalte på pressekonferansen etter søndagens samtaler at hun ser det som naturlig å invitere medlemmer av Den arabiske liga til møtet om Midtøsten som er planlagt i Washington i november. Det betyr at også Syria kan komme til å bli invitert, noe som vil bli regnet som oppsiktsvekkende med tanke på Jerusalems svært kjølige forhold til regimet i Damaskus. Syria er blant annet gjentatte ganger blitt beskyldt for å levere våpen og penger til ytterliggående, palestinske grupper.

- Det å komme på dette møtet innebærer også ansvar. Vi håper at de som kommer, virkelig er innstilt på å hjelpe israelerne og palestinerne å få til et gjennombrudd. Og det betyr å ta avstand fra vold, det betyr og arbeide for en fredelig løsning, understreket Rice uten å si noe om Syrias eventuelle deltakelse. (©NTB)

Personvernpolicy