- Kan ikke stole på hjelp fra NATO

- Kan ikke stole på hjelp fra NATO
- Kan ikke stole på hjelp fra NATO

Norge kan ikke kan stole på hjelp fra NATO dersom det oppstår en alvorlig konflikt mellom Russland og Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
- Norge kan ikke kan stole på hjelp fra NATO dersom det oppstår en alvorlig konflikt mellom Russland og Norge, mener forsvarssjef Sverre Diesen. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Norge kan ikke kan stole på hjelp fra NATO dersom det oppstår en alvorlig konflikt mellom Russland og Norge, mener forsvarssjef Sverre Diesen. Det kommer fram i den hemmeligstemplede Forsvarsstudie 07 som NRK har fått tilgang til.

Årsaken er at NATO har økt fokuset på å kjempe mot terror, for eksempel i Afghanistan. Forsvarssjefen skriver at en invasjon av Norge ikke er realistisk, men tegner likevel et scenario der kampen om fisken, oljen og gassen i nordområdene kan bli en utfordring for Norge i forholdet til den militære stormakten i øst.

Russlands militære øvelsesaktivitet utenfor norskekysten har de siste månedene økt dramatisk. På fem måneder har norske jagerfly blitt sendt ut hele 18 ganger for å identifisere russiske bombefly nær Norges grenser.

Forsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) støtter Diesens analyse.

- Du kan i hvert fall se for deg en situasjon der norske interesser står i fare for å bli tilsidesatt, rett og slett fordi vi ikke kan hevde oss fordi Russland er så mye sterkere, og vi er såpass alene, sier hun til NRK.

Forsvarssjef Sverre Diesen vil ikke kommentere Forsvarsstudie 07 før den overleveres til regjeringen senere i høst. (©NTB)

Personvernpolicy