Ahmadinejad møter protester i New York

Irans president Mahmoud Ahmadinejad kommer til å møte sterke protester under sitt besøk i New York.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

REUTERS/Raheb Homavandi (IRAN)

Irans president Mahmoud Ahmadinejad kommer til å møte sterke protester under sitt besøk i New York, hvor han skal snakke til FNs generalforsamling og tale på et universitet.

Ahmadinejad skal etter planen holde en tale på toppuniversitetet Columbia mandag, før han tirsdag skal snakke til FNs hovedforsamling. Den iranske lederen sa før han forlot Teheran tidlig søndag at besøket vil gi ham en sjanse til å møte uavhengige politikere fra Teherans erkefiende USA, samt at det vil gi Iran en mulighet til å henvende seg til verdenssamfunnet.

- Fin mulighet

- Hovedforsamlingen i FN er en fin mulighet til å presentere det iranske folks løsninger på problemene i verden, sa Ahmadinejad, ifølge nyhetsbyrået Fars.

- Vi må benytte oss av slike muligheter til å presentere det iranske folks synspunkter ettersom de (amerikanerne) er veldig ivrige etter å høre dem, fortsatte han.

Besøket blir ansett som kontroversielt i USA, hvor mange ser på Ahmadinejad som en støttespiller til islamister og opprørere i Irak som anklages for å være skyldige i at flere tusen amerikanske soldater i Irak er blitt drept.

Politikere i New York og jødiske grupper har uttrykt motstand mot den iranske lederens besøk, og bystyremedlem Christine Quinn har oppfordret universitetet til å trekke tilbake invitasjonen.

Demonstrasjoner

Demonstranter er ventet å markere sin motstand på Columbia søndag og mandag, mens eksiliranere er ventet å demonstrere utenfor FN-bygningen tirsdag.Ahmadinejad vil etter besøket i New York dra til sine latinamerikanske allierte Bolivia og Venezuela, ettersom Teheran ønsker å styrke båndene med Latin-Amerika. (©NTB)

Personvernpolicy