Privat landing på månen i 2020

Privat landing på månen i 2020
Privat landing på månen i 2020

Allerede i 2020 bør det være mulig for privat romindustri å landsette mennesker på månen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Fullmåne. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Om det blir realisert, vil være avhengig av om de hittil vellykkede «turistreisene» i rommet blir lønnsomme. Det er Stephen Attenborough i det private romturistprosjektet Virgin Galactic som sier dette til NTB.

Søndag var han en av deltakerne under Norsk Romsenters og Norsk Astronautisk Forenings markering av at det i år er 50 år siden russernes «Sputnik» sjokkerte den vestlige verden og innledet den moderne romalder.

- Det bør absolutt være mulig å landsette et privat, bemannet fartøy på månen i 2020. Men jeg vil understreke at dette er kvalifisert gjetning, sier Attenborough.

Romflyplass 2009

Attenborough jobber for den eksentriske britiske milliardæren Richard Branson, som hittil har brukt 200 millioner dollar på å utvikle romflyet, som allerede har sendt flere pengesterke turister ut i rommet.

Allerede i 2009 vil Branson og hans Virgin Galactic ha etablert verdens første private romflyplass. Den får navnet SpacePort USA og skal ligge i Arizona.

- Derfra vil våre fremtidige piloter og turister få den nødvendige trening, før de sendes ut i rommet, sier Attenborough.

Men før det er aktuelt med månelanding, vil Virgin videreutvikle romflyet, som i dag tar én passasjer, til en kapasitet på seks. Dessuten skal turen vare lenger - ikke bare et par minutter i vektløs tilstand.

Romstasjon og romhotell

Attenborough er heller ikke fremmed for at Virgin vil etablere en «romstasjon» i permanent bane rundt Jorden, og romhoteller for de ekstra rike og de ekstra eksentriske, som ønsker noe lengre tid på behørig avstand fra hjemmebanen.

- Hva med samarbeid med NASA eller andre offentlige rominstanser?

- Det er høyst aktuelt. Iallfall utveksling av forskningsresultater. Men kanskje vi først og fremst vil få NASA som kunde - vi utvikler løsninger som NASA kan nyttiggjøre seg i deres videre fremstøt, sier Attenborough til NTB.

Mer privat

Også fremtidsforsker, forfatter og astrofysiker Eirik Newth tror det ligger an til betydelig økt private fremstøt i rommet. Ikke minst fordi den amerikanske romorganisasjonen NASA og andre offentlige aktører er byråkratiske og til dels lite innovative.

- Vi må kunne si at NASA på mange felter nærmest har stått stille de siste 40 år. Det gjelder særlig raketteknologien. Private kan bygge på tidligere erfaring og er mer innovative. Men jeg tror nok at det vil gå litt lengre tid før private lander på månen. Skulle jeg gjette, vil jeg vel si rundt 2030, sier Newth til NTB.

Ridder Tandberg

Også han deltok under markeringen i Klingenberg kino i Oslo søndag. Der var han om mulig enda mer høyt- og langtflyvende enn foredragskollega Attenborough. Han viste de 500 romentusiastene hvordan utforskningen av vårt eget solsystem ble revolusjonert da det ble mulig å sende romsonder på oppdrag til planetene som omgir oss.

Romfesten i Klingenberg kino, som var en del av Forskningsdagene 2007, ble avsluttet med en høyst populær tildeling av Den Kongelige St. Olavs Orden 1. klasse til romfartsoppkommet Erik Tandberg. 76-åringen som gjennom alle romalderens 50 år har skolert flere generasjoner av det norske folk i utviklingen og fremtidsutsiktene i rommet. De fleste håper og tror at han vil fortsette å spre sin kunnskap over de kunnskapshungrige. (©NTB)

Personvernpolicy