Fotballjentene til VM-semifinale

Fotballjentene til VM-semifinale
Fotballjentene til VM-semifinale

Norge er klar for semifinale i fotball-VM for kvinner etter kvinnelandslaget slo Kina 1-0 i kvartfinalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:

Isabell Herlovsen (t.v.) jubler over å ha scoret målet som brakte det norske kvinnelandslaget til semi-finalen i VM i fotball. Foto: REUTERS/Nir Elias (CHINA)

Foto forsiden fra kampen mot Ghana torsdag: Sara Johannessen / SCANPIX

Banens yngste var den beste. Like uredd som respektløs sendte Isabell Herlovsen hjemmelaget Kina ut av VM foran 52.000 tilskuere.

19-åringen fikk sin første VM-kamp fra start og gjorde en kjempekamp i heksegryta i Wuhan. I det 32. minutt scoret hun målet som ga Norge 1-0-seier og tur til semifinale i Wuhan. Motstander blir landet der hun ble født, Tyskland.

Faren Kai Erik opplevde mye i en lang karriere som Bundesliga-proff og landslagsspiller, men eventyret Isabell Herlovsen er oppe i nå spørs det om han kan matche.

Kinas høyreback Wang Kun kommer til å ha mareritt om Herlovsen i lang tid, og ikke bare på grunn av det som skjedde da kampen ble avgjort. Leni Larsen Kaurins framspill gikk forbi Ragnhild Gulbrandsen, og dermed så faren ut til å være over for Kina. Wang hadde full kontroll, men ble overrumplet da Herlovsen kom stormende bak henne. Østfoldjenta plukket med seg ballen og avsluttet med iskaldt å feie den forbi keeper. Så løp hun bort til reservene for å feire med dem, slik Lise Klaveness gjorde i forrige kamp.

Herlovsen startet de tre første VM-kampene på benken.Det var Norges første mål mot Kina i VM-sluttspill noensinne, etter 0-9 i de to foregående møtene. Og det holdt til seier.

Sto imot alt

Det kunne blitt baklengsmål også søndag, mot et gjennombruddshissig kinesisk lag som jaget VM-suksessen nasjonen krevde. Men Norge lot seg verken knekke av publikum, en dårlig dommer eller av nervene. For første gang i VM holdt Bjarne Berntsens lag nullen.

Norge hadde ballen klart mest i første omgang, men det kinesiske laget til Marika Domanski-Lyfors satte mer fart framover og skapte flest farlige situasjoner. Oftest ble det bare halvsjanser ut av det, men Bente Nordby måtte flere ganger vise hvilken god keeper hun er. Hun reddet farlige skudd fra Bi Yan og Zhang Tong før Norge tok ledelsen. Andre ganger var det norske klareringer i siste øyeblikk som stoppet ineffektive kinesere.

Det norske ledermålet tok piffen fra kineserne, både spillere og publikum, men bare i ti minutter. Hjemmelaget avsluttet omgangen sterkt, og to ganger blokkerte Trine Rønning kinesiske skuddforsøk i siste øyeblikk.

Kontroll

I annen omgang hadde Kina ballen mer, men var mindre farlige. Stort sett hadde Norge god kontroll, selv om laget ikke skapte så mange flere sjanser enn Ingvild Stenslands supersjanse i det 62. minutt.

Fra godt og vel 25 meter ved høyre hjørne av 16-meteren viste hun fram sitt utmerkede skuddbein og sendte ballen i motsatt stolpe helt oppe i krysset. Keeper ville vært like sjanseløs om ballen hadde gått de nødvendige centimeter lenger inn.Noen farlige muligheter hadde Kina da også, men den eneste norske nullen som sprakk søndag var den som gjelder gule kort.

På FIFAs fairplaydag ble det to av dem, samt usportslig skjerming ved hjørneflagget i sluttminuttene. Men Norge vil nok heller vinne VM-pokalen enn fairplayprisen. (©NTB)

Personvernpolicy