– Blackwater-vakter var ikke under angrep

– Blackwater-vakter var ikke under angrep
– Blackwater-vakter var ikke under angrep

Irakiske etterforskere sier de har bevis for at det amerikanske sikkerhetsselskapet ikke var under angrep da de drepte 11 sivile irakere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
Illustrasjonsfoto fra 2005, der det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwaters helikopter kjører over Bagdad sentrum i. Nå beskyldes selskapet for å uprovosert ha drept 11 sivile irakere i forrige uke. AFP PHOTO: MARWAN NAAMANI

Irakiske etterforskere har en video som viser at vaktene i det amerikanske sikkerhetsselskapet Blackwater ikke var under angrep da de drepte elleve sivile i Bagdad i forrige uke. Høytstående irakiske kilder opplyser at overvåkingskamera på utsiden av en politistasjon i området fanget opp skytingen, der Blackwater-soldatene skjøt og drepte elleve sivile.

Opptaket bekrefter det øyenvitner alt har fortalt om hendelsen, nemlig at Blackwater-soldatene ikke ble beskutt slik de selv hevder.

- Etterforskningen viser at Blackwaters soldater må ta ansvaret for drapene i Nisoor-gaten vest i Bagdad, opplyser en talsmann for innenriksdepartementet i Bagdad, generalmajor Abdul-Karim Khalaf.

Vurderer tiltale

Ifølge Khalaf er saken nå oversendt påtalemakten i Irak, men om USA vil tillate at de amerikanske sikkerhetsvaktene blir stilt for retten, er uklart.

- De nødvendige tiltak vil bli satt i verk for å verne om det irakiske folks ære, sier en talsmann for den irakiske regjeringen, Ali al-Dabbagh.

- Det pågår møter på høyt nivå med amerikanerne om saken, la han til.Blackwater består i stor grad av amerikansk personell med militær bakgrunn, og er leid inn for å beskytte amerikanske diplomater og sivilt ansatte i Irak.

Selskapet har rundt 1.000 vakter i landet og har vært i søkelyset etter lignende skyteepisoder tidligere.

Ikke første gang

Ifølge Abdul-Karim Khalaf etterforskes Blackwater for seks tidligere hendelser som har kostet ti irakere livet og såret 15.

- Disse seks sakene vil bygge opp under saken mot Blackwater, ettersom de viser at selskapet har en kriminell forhistorie, sier Khalaf.

Iraks statsminister Nuri al-Maliki ba tidligere i uka amerikanske myndigheter om å skifte ut Blackwater med et annet selskap i Irak.

- Denne forbrytelsen har ført til mye hat mot Blackwater i regjeringen og i folket. I sin egen interesse burde amerikanerne leie inn et annet firma til å beskytte sine folk, sa Maliki som nå er på besøk i New York.

Våpensmugling

Amerikanske diplomater og andre sivilt ansatte som til daglig voktes av Blackwater-soldater, har inntil videre fått forbud mot å forlate den strengt bevoktede grønne sonen i Bagdad på grunn av krisen rundt sikkerhetsselskapet Blackwater.

Amerikanske myndigheter har også innledet gransking av selskapet, etter at to tidligere Blackwater-ansatte har tilstått smugling av automatvåpen og annet militært utstyr til Irak.

De to har lagt alle kort på bordet og samarbeider nå med påtalemakten, skriver avisen The News & Observer of Raleigh i North Carolina.

Blackwater nektet lørdag all kjennskap til våpensmuglingen. (©NTB)

Personvernpolicy