Inn fra kulden – uten kaldkrigsreflekser

Inn fra kulden – uten kaldkrigsreflekser
Inn fra kulden – uten kaldkrigsreflekser

Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Hvordan møte de nye forsvars- og sikkerhetspolitiske utfordringene i nordområdene uten å ty til kaldkrigsreflekser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FOTO:
Forsvarssjef Sverre Diesen har tatt initiativ til den internasjonale konferansen der man har som mål å bøte på den til nå nesten fraværende debatten om sikkerhetspolitiske følger av nære utviklingstrekk i de sirkumpolare nordområdene. Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Det blir ett av hovedtemaene når en uvanlig stor forsamling beslutningstakere, fagmilitære og forskere fra Norge, USA, Russland, Canada, Island og Danmark møtet i Tromsø kommende tirsdag og onsdag.

- Det er ikke ofte en så bredt sammensatt forsamling møtes for å diskutere så komplekse og brennaktuelle spørsmål, sier seniorforsker Kjetil Skogrand ved Institutt for forsvarsstudier til NTB.

Begrenset debatt

Det er forsvarssjef Sverre Diesen som har tatt initiativ til den internasjonale konferansen der man har som mål å bøte på den til nå nesten fraværende debatten om sikkerhetspolitiske følger av nære utviklingstrekk i de sirkumpolare nordområdene.

Ifølge Skogrand gjenstår det fortsatt mye før man har et svar på hvordan de nye utfordringene skal møtes. Området rundt Polhavet er ikke bare et nytt energi- og ressursskattkammer som godt hjulpet av global oppvarming blir lettere tilgjengelig.

Konflikter

Det er også et område der en rekke uløste konfliktspørsmål nå får økende betydning. Grenselinjene er ikke dratt opp endelig verken på havoverflaten eller på bunnen. Oppsiden av et varmere Arktis der havisen forsvinner med rekordfart, er lettere tilgjengelighet.

Et jurisdiksjonskappløp mot Nordpolen er i gang med kniving om suvereniteten over territorialfarvann som kan romme nye transportruter når isen forsvinner. Det blir mindre risikabelt for olje- og gassindustrien å gå ut på arktisk sokkel for å finne nye klimaødende ressurskilder.

Militarisering

- Selvsagt innebærer dette at områdene får økt militærstrategisk betydning. Norge og Canada har allerede betonet behovet for en økt militær tilstedeværelse i nord, der Russland er på full vei tilbake, påpeker Kjetil Skogrand.

Selv om det er langt igjen til kaldkrigstilstanden, er nordområdene senter for russisk militær tilbakevending. Det er her vi finner det russiske utstillingsvinduet for nyvunnen militær styrke. Russiske militærbudsjetter ble økt med 25 prosent i fjor. I år ligger anslagene på ytterligere økning på 60-70 prosent.

- Vi ser også et Russland som benytter nordområdene som utstillingsvindu for sin gjenvunne militære styrke ved å teste ut nye våpen- og rakettsystemer. Vi må lære oss å leve med en situasjon der Russland og andre nasjoner styrker seg militært i nord uten å gå tilbake til vanetenking fra den kalde krigens dager, sier Kjetil Skogrand til NTB.

Personvernpolicy