Krever soldater fra alle verdensdeler i Darfur-styrke

Det er rasistisk å foreslå at det kun skal være afrikanske soldater i den nye fredsbevarende styrken som skal sendes til Darfur, mener en opprørsleder i den sudanske regionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Khartoum (NTB-Reuters): Abdel Wahid el-Nur er en av grunnleggerne av opprørsbevegelsen SLM og sier lørdag at FNs bidrag til den planlagte hybridstyrken, som er et samarbeid mellom FN og Den afrikanske union (AU), må bestå av soldater fra hele verden.

FN og AU virker å ha ulike syn på hvordan styrken på 26.000 soldater skal settes sammen, og AU har insistert på at unionen selv skal stille med de 26.000 soldatene som trengs.

- Resolusjonen innebærer en hybridstyrke, det vil si to styrker, en fra AU og en fra FN, sier Nur og refererer til FNs sikkerhetsråds resolusjon 1769 om utplasseringen av styrken i Darfur.

- FN-styrken bør komme fra Australia, fra Asia, fra Europa, fra Amerika, fra over alt i verden. Hvis ikke, er dette en rasistisk idé, mener Nur.

Fredag ble det via kilder i FN-systemet kjent at AU har innvendinger mot blant annet det norske bidraget til den fredsbevarende styrken i Darfur-regionen i Sudan.

Ministere og statssekretærer fra 26 land deltok fredag på et møte ledet av FNs generalsekretær Ban Ki-moon og AU-leder Alpha Oumar Konare i New York for å gå gjennom planene for en felles styrke i Darfur og få fortgang i fredsforhandlingene i området. (©NTB)

Personvernpolicy