Israel får skarp kritikk for Gaza-trussel

Israel får skarp kritikk for Gaza-trussel
Israel får skarp kritikk for Gaza-trussel
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israels beslutning om å stemple Gazastripen som «fiendtlig område» og redusere tilførsel av elektrisitet og bensin, høster skarp kritikk fra FN, Røde Kors og menneskerettsorganisasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Geneve/Oslo (NTB): FNs menneskerettighetskommissær Louise Arbour ber Israel vise tilbakeholdenhet og minner landet om hvilke forpliktelser de har i henhold til folkeretten.

Arbour, som tidligere har ledet FNs krigsforbryterdomstoler for Rwanda og det tidligere Jugoslavia, advarer også Israel mot å drive kollektiv avstraffelse av de 1,5 millioner palestinerne som lever på Gazastripen.

- Innføringen av slike tiltak vil påføre sivilbefolkningen på Gazastripen en utålelig byrde, sier Arbour.

ICRC-bekymring

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) er også dypt bekymret over Israels beslutning og viser til at situasjonen alt er kritisk som følge av Israels blokade.

ICRCs leder Angelo Gnaedinger besøkte fredag Gazastripen og slo etter besøket fast at situasjonen nå er i ferd med å forverres raskt.

Israelske angrep og stans i energitilførselen har skapt store problemer for vann- og kloakksystemet på Gazastripen, der all virksomhet nå er i ferd med å stanse opp, konstaterer Gnaedinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Krigsforbrytelse

Human Rights Watch hevder at det vil være en krigsforbrytelse av Israel å trappe opp sanksjonene mot Gazastripen, ettersom dette vil være «ulovlig kollektiv avstraffelse av sivilbefolkningen»:

- Væpnede palestinske grupper bryter helt klart folkeretten ved å avfyre raketter mot sivile mål i Israel, sier Sarah Leah Whitson som leder menneskerettsorganisasjonens virksomhet i Midtøsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Israel har et ansvar for å beskytte sine egne innbyggere, men ikke ved kollektiv avstraffelse av befolkningen på Gazastripen. Dette er et alvorlig brudd på krigens lover, fortsetter hun.

Okkupantmakt

Human Rights Watch slår videre fast at Israel fortsatt er å regne som okkupantmakt på Gazastripen, ettersom de har full kontroll over grensene, farvannet utenfor kysten og luftrommet over det palestinske området.

- Ved å kutte tilførselen av elektrisitet og drivstoff vil Israel som okkupantmakt bryte forpliktelsen de har i henhold til den fjerde Genèvekonvensjonen om å sørge for den okkuperte befolkningens helse og sikkerhet, slår menneskerettsorganisasjonen fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israelsk kritikk

Sju israelske menneskerettsorganisasjoner går også hardt ut mot regjeringens varslede opptrapping av sanksjonene mot Gazastripen og kaller det et alvorlig brudd på selve grunnlaget i Genèvekonvensjonene - plikten til å skille mellom sivilbefolkning og stridende.

- Beslutningen vil også være et brudd på et av folkerettens absolutte forbud; forbudet mot kollektiv avstraffelse, slår de sju organisasjonene fast i en uttalelse som blant andre B'Tselem, Komiteen mot tortur, Leger for menneskerettigheter og Foreningen for borgerrettigheter stiller seg bak. (©NTB)