Gilani ber om permisjon fra politikken

Gilani ber om permisjon fra politikken
Gilani ber om permisjon fra politikken

Det har forekommet valgfusk i Drammen, viser politiets innledende etterforskning. Ordføreren er sjokkert. Yousuf Gilani tar permisjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har foregått valgfusk konkluderte politiet fredag etter at den innledende etterforskningen var gjennomført.
Ordføreren er sjokkert, og Drammen Arbeiderparti ber Yousef Gilani om å ta permisjon.
Politiet satte i gang etterforskning etter at det er framsatt påstander om kjøp og salg av stemmer under valget i Drammen. Sentralt i saken står Arbeiderpartiets Yousuf Gilani. Påstandene går ut på at noen skal ha tibudt personer i rusmiljøet i byen penger for å stemme på Ap og Gilani.
– Gjennom vitneavhør mener vi å ha fått bekreftet at det har forekommet valgfusk. Vi jobber nå ut ifra at dette faktisk har skjedd, og føler at vi begynner å få god oversikt over saken, sier politistasjonssjef Jan Erik Strøm ved Drammen politistasjon til Aftenposten.no.

Ukjent omfang

Han har ingen formening om hvor stort omfanget har vært, og han understreker at ingen formelt er siktet eller mistenkt i saken. Politiet håper på å ha en avklaring av saken klar i løpet av neste uke.
Ordfører Tore Opdal Hansen (H) som også er leder av valgstyret i Drammen, ble fredag orientert av politiet. Han er sjokkert over det som er kommet fram i politiets foreløpige etterforskning.
– Det er ikke bare sterkt, det er kjempesterkt, sier ordføreren til NRK.
Men han understreker at det ikke er sikkert at jukset har så stort omfang at det er grunnlag for å kjenne valget ugyldig.
– Det blir det valgstyret som skal avgjøre. Det vi nå må finne ut, er om dette har vært av et slikt omfang at det faktisk har påvirket valgresultatet i Drammen. Selv om det som er avdekket er grovt, er det ikke sikkert at det har et slikt omfang at det er tilstrekkelig til å kjenne valget ugyldig. Dette må vi vurdere i samarbeid med departementet, sier ordføreren.

Ba om permisjon

Drammen Arbeiderparti innkalte fredag til et møte hvor de diskuterte hendelsene i kjølvannet av valget. Tidligere på dagen ringte Gilani til leder Torgeir Micaelsen i Drammen Arbeiderparti. Under samtalen foreslo Gilani å ta permisjon mens oppstyret rundt han står på som verst.
–Yousuf tok opp situasjonen rundt seg selv, og foreslo at han skulle melde forfall til bystyremøtet førstkommende tirsdag fordi det kom til å overskygge alt annet. Og jeg ga mitt samtykke til at det er et godt forslag, sier Micaelsen til NTB.
Men han understreker at Gilani vil møte som vanlig hvis politiet i løpet av helgen eller mandagen frikjenner ham fra beskyldningene.
Tirsdag skal valgresultatet i Drammen opp til endelig godkjennelse i bystyret.
NTB har fredag kveld ikke lykkes med å få kontakt med Yousuf Gilani.

(©NTB)
--

Foto: Scanpix

Personvernpolicy