Norge unnlot å stemme over IAEA-resolusjon

Norge unnlot å stemme da Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) vedtok en resolusjon som tar til orde for et Midtøsten fritt for atomvåpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iran stemte for resolusjonen. (Foto: Scanpix)Iran stemte for resolusjonen. (Foto: Scanpix)

53 av IAEAs medlemsland stemte for det egyptiske resolusjonsutkastet, 47 avsto fra å stemme og Israel og USA var alene om å stemme stemte imot.

- Vi legger vekt på fram på å få fram en konsensusresolusjon som har som mål å få en sone fri for masseødeleggelsesvåpen i Midtøsten, sier kommunikasjonsrådgiver UD, Bjørn Svenungsen, til NTB.

- Men det var foretatt betydelige endringen i den teksten som tidligere hadde konsensus, og vi avsto fra å stemme sammen med mange likesinnede land, deriblant de fleste EU-landene.

UD vil ikke opplyse hvilke endringer som ble gjort i teksten.


Iran stemte for

Samtlige EU-land avsto fra å stemme over resolusjonen om et atomvåpenfritt Midtøsten, med unntak av Irland som stemte for.

Blant landene som stemte for resolusjonen, var Iran, som av USA og andre anklages for å ville utvikle atomvåpen. Landets myndigheter nekter for at så er tilfelle.

IAEA-resolusjonen er ikke bindende, men oppfordrer alle stater i Midtøsten til å avstå fra å utvikle, produsere, teste eller anskaffe atomvåpen, eller tillate at andre lagrer slike våpen på deres territorium.

- Truer freden


FNs atombyrå ber også innstendig verdens atommakter om å gjøre alt for å holde Midtøsten atomvåpenfritt.

Israel er i dag det eneste landet i Midtøsten som har atomvåpen, selv om landets myndigheter konsekvent nekter å kommentere opplysninger om dette.

Israels arabiske naboland hevder det israelske atomarsenalet truer freden og stabiliteten i regionen.

Fredag kveld møtes de faste medlemmene av FNs sikkerhetsråd og Tyskland møtes for å diskutere nye sanksjoner mot Iran. (©NTB)

Personvernpolicy