Deler ut tv-serier gratis på nett

Deler ut tv-serier gratis på nett
Deler ut tv-serier gratis på nett

Amerikanske NBC går nye veier for å beholde tv-seerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: NRK
«Heroes» sendes på NRK3 mandager kl. 21.25 og NRK1 tirsdager kl. 23.15.

Det amerikanske tv-selskapet NBC vil legge ut noen av sine mest populære serier gratis på Internett. Dette blir sett på som et ledd i en strategi for å bekjempe piratkopiering og å få særlig de yngre seerne tilbake.

For det er ikke bare i Norge at tv-tittingen er på vei nedover. Også amerikanske tv-stasjoner opplever nå en nedgang i seertall. Og det er særlig seere under 30 som blir stadig mer opptatt av å se serier når de vil og hvor de vil.

Mission Impossible?

Derfor vil NBC gjøre noen av sine mest populære serier tilgjengelig for gratis nedlastning slik at fansen kan se episoder når som helst på sine egne datamaskiner.

Den nye tjenesten har fått navnet «NBC Direct» og inkluderer populære titler som «Heroes», «The Office» og «The Tonight Show». En av hakene er at filene vil inneholde reklamer som brukerne ikke vil kunne spole forbi, slik mange gjør nå ved hjelp av hardiskopptagere. Det vil heller ikke være mulig å sende filen til en annen PC. Og etter syv dager vil selvødeleggende programkode sørge for at filen blir uleselig.

- Nesten som «Mission Impossible», uten eksplosjoner og røyk, sier Jeff Gaspin, som er NBCs administrerende direktør, spøkefullt til New York Times.

Allerede i oktober tester NBC ut muligheten for å laste ned programmer. Etter testperioden skal ordningen eventuelt bli mer permanent i løpet av november. Men kringkastingsselskapet har større planer. For tre uker siden trakk NBC seg ut av samarbeidet med Apple som de har hatt et videotilbud sammen med gjennom iTunes. En av hovedårsakene var frykten for piratkopiering.

Blir første fase vellykket, er planene å tilby en mer permanent tjeneste fra midten av neste år. Da kan brukerne av «NBC Direct» laste ned serier på permanent basis og overføre dem til andre lagringsmedier.

Det er usikkert om NBC vil sette noen geografisk sperre på hvem som får lov til å laste ned filene. Ifølge Aftenposten er dette tilbudet trolig kun tilgjengelig for amerikanske nettbrukere i første omgang.

Les også:

-TV uhipt?

Personvernpolicy