Falsk Stoltenberg lurte politikere

Falsk Stoltenberg lurte politikere
Falsk Stoltenberg lurte politikere

Flere politikere har registrert seg som venner av profilen «Jens Stoltenberg» på Facebook.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg registrerte meg i god tro, men jeg har skjønt at det finnes falske profiler der ute. Jeg synes det er innmari dumt og dårlig gjort overfor de som blir berørt, sier nestleder i Eidskog Arbeiderparti, Heidi Sivertsvik Dahl, til ABC Nyheter.

Hun er en av flere politikere som har registrert seg som Facebook-venner av profilen «Jens Stoltenberg.»

- Profilen gir inntrykk av å være ekte, og har detaljer som for eksempel når han skal stille i nettdebatter. Det er flere arbeiderpartipolitikere som står på lista.

Ingen lov
Foreløpig er det ingen generelle bestemmelser i straffeloven om identitetstyveri av denne typen, men Datakrimutvalget har foreslått en lovendring som for tiden er til behandling hos Justisdepartementet.

- Utgangspunktet er brukervilkårene til Facebook. Brudd på deres regler er ikke nødvendigvis en politisak, men hvis profilen brukes til bedrageri, spredning av sjikane eller ærekrenkelser kan de aktuelle bestemmelsene i straffeloven benyttes, sier politiadvokat i datakrimavdelingen til Kripos, Eirik Trønnes Hansen.

- Utover det er man foreløpig nødt til å klage til Facebook og be dem fjerne profilen.

KrF
Også KrF-politikeren Margrethe Høydalsvik lot seg lure, inntil hun så diskusjonene på siden til «Jens Stoltenberg».

- I og med at for eksempel Åslaug Haga er på Facebook er det naturlig å tenke at andre politiske ledere har kommet etter. Da jeg så Jens Stoltenberg trodde jeg det var en ekte profil, men jeg skjønte raskt når jeg så listen over venner og det som ble skrevet at den var falsk, sier Høydalsvik.

Hun er vara for KrF i Sørum kommunestyre.

- På profilen blir det brukt offisielle bilder av Jens Stoltenberg, så jeg har venner i Arbeiderpartiet som også gikk på den. Det er uheldig når profilene bruker offisielle bilder og ekte opplysninger fra CV. Den ga definitivt et inntrykk av å være ekte.

- Nå trekker jeg meg fra siden den med det samme, sier hun.

Kjent problem
Problematikken med falske Facebook-profiler har vært omtalt tidligere, og er velkjent for Statsministerens kontor. I skrivende stund ligger det seks profiler under statsministerens navn på nettstedet.

- Vi ønsker ikke at det skal ligge falske profiler ute i statsministerens navn, og har rutinemessig varsling til Facebook om å få fjernet disse profilene, sier statsministerens politiske rådgiver, Mina Gerhardsen.

- Dette er ikke noe stort problem, men vi ønsker ikke at folk skal gi seg ut for å være statsministeren.

Lomme Mannen
Blant den falske Jens’ mange Facebook-venner finner man i tillegg til profilen «Lomme Mannen», navnene til stortingspolitikerne Erna Solberg (H), og Anette Trettebergstuen (Ap.) Solbergs profil er falsk, mens Trettebergstuen er registrert som Stoltenberg-venn med sin ekte Facebook-profil.

- Vi hadde hørt om de falske profilene, og bestemte oss for å ta en kikk på «Jens Stoltenberg». For å se hele profilen må man registrere seg som venn, så jeg gjorde det. Jeg synes det er ganske interessant at noen gidder å bruke så mye tid på å oppdatere noe slikt, for det er mange detaljer der som virker ganske nøyaktige. Men jeg var hele tiden klar over at profilen var falsk. Hadde Jens Stoltenberg hatt en Facebook-profil ville vi nok visst det, sier stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen (Ap).

- Hvorfor står du fortsatt listet som «Stoltenbergs venn»?
- Jeg har ikke tenkt noe mer på det i etterkant. Facebook er ikke noe jeg tenker så mye på.

Selv har ikke Trettebergstuen opplevd noen problemer med falske Facebook-profiler.

- Jeg tror ikke noen kommer til å gidde å registrere seg som meg, sier hun.

Erna

Erna Solberg er ikke selv registrert på Facebook, men noen har registrert seg som Stoltenbergs venn i hennes navn.

- Vi driver til stadighet og ber om å få fjernet falske profiler. Det er litt leit for de som tror de har meldt seg som mine venner, men det er altså ikke meg. Det er sånt som skjer når man har et kjent navn, sier Høyres parlamentariske leder Erna Solberg.

ABC Nyheter mottok ikke svar på vår Facebook-henvendelse til den falske statsministeren fredag formiddag.

Personvernpolicy