Sjimpanser kjøper sex

Sjimpanser kjøper sex
Sjimpanser kjøper sex
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke bare mennesker som kjøper sex – også blant sjimpanser er dette utbredt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens det er sex mot penger som gjelder i menneskeverden, er det sex mot mat som gjelder i dyreriket.

Det viser seg nemlig at hannsjimpanser stjeler mat som igjen brukes som betaling for tilgang til brunstige hunner, melder Forskning.no.

Forskere har observert sexhandel blant både dvergsjimpanser og vanlige sjimpanser. Som regel dreier det seg om sex mot kjøtt.

Kjøtt benyttes også som smøremiddel for å etablere sosiale allianser med andre hanner.

En studie som har sett på vanlige sjimpanser i Republikken Guinea i Vest-Afrika kan tyde på at det ikke bare er selve maten som er poenget i en slik «handel», men også det inntrykk giveren gir når han skaffer godbitene.

På epleslang

Sjimpansene går også på slang hos lokale gårder og frukthager, har forskere fra University of Stirling funnet ut. Der plukker de med seg de mest attraktive fruktsortene:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi mener hannene bruker raidene som en måte å vise seg fram overfor resten av flokken på, og særlig hunnene, sier forsker Kimberley Hockings i en pressemelding.

Maten deler den tyvaktige hannen særlig med hunner i fruktbar alder, og belønningen er mer omsorg og sex enn andre hanner i flokken. Hannen sikrer seg dermed også et image som den sterke, den dristige og som en som det egner seg å få barn med.

Denne forskningen kan kaste lys over det evolusjonære grunnlaget for menneskenes vane med å dele mat seg imellom, mener forskerne.