– Barnedødeligheten større enn antatt

– Barnedødeligheten større enn antatt
– Barnedødeligheten større enn antatt

Barnedødeligheten i verden faller ikke så mye som UNICEF vil ha det til, og tusenårsmålene vil langt fra bli nådd, skriver The Lancet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det prestisjetunge legetidsskriftet anklager på lederplass FNs barnefond (UNICEF) for å manipulere statistiske data, og slår fast at FNs mål om å redusere barnedødeligheten med 67 prosent innen 2015 ikke vil bli nådd.

Prognosene tyder på at barnedødeligheten bare blir redusert med 27 prosent innen 2015, slår Christopher Murray ved University of Washington fast.

Murray er professor i global helse og har tidligere arbeidet for Verdens helseorganisasjon (WTO).

Gammel milepæl

UNICEF hevdet i forrige uke at man hadde passert en historisk milepæl, ved at færre enn ti millioner barn døde før de fylte fem år i fjor.

Dette er lettvint og useriøs omgang med statistikk, mener The Lancet, som viser til at denne milepælen ble passert alt i 1995 da mellom 9,5 og 10 millioner småbarn døde.

Når UNICEF anslår at 9,7 millioner småbarn bukket under i 2006, kan det i realiteten være snakk om en økning, mener The Lancet.

- Lettvint omgang

Legetidsskriftet går også hardt ut mot WHOs omgang med forskningsdata rundt bekjempelse av malaria, og anklager organisasjonen for å spre desinformasjon om hvor effektive enkelte metoder er.

- Begge disse eksemplene viser hvordan FN-organisasjoner har en lettvint omgang med forskningsresultater for å fremme sine egne institusjonelle interesser, slår legetidsskriftet fast.

- Faren er at WHO og UNICEF ved å manipulere forskningsresultater, misbruke tillit og motsette seg konkurranse og åpenhet, opptrer i strid med ansvarlige forskningsnormer som man burde forvente at FN-organisasjoner etterlevde, heter det videre.

- Enda verre er det at de risikerer å undergrave sin egen troverdighet, konstaterer The Lancet.

På stedet hvil

Selv om barnedødeligheten faller jevnt i deler av Latin-Amerika, Nord-Afrika, Midtøsten og Europa, går utviklingen betydelig saktere i Afrika, konstaterer professor Christopher Murray.

I de sentralafrikanske landene kan barnedødeligheten faktisk bli høyere i 2015 enn den var i 1990, konstaterer han.

Mens 209 av 1.000 barn i denne delen av verden i 1990 døde før de fylte fem år, viser prognosene at antallet vil øke til 228 i 2015.

I det sørlige Afrika står utviklingen på stedet hvil. Prognosene viser at drøyt 69 av 1.000 barn vil dø før femårsalderen, mot 71 i 1990.

FNs målsetting om en reduksjon på 67 prosent blir dermed en fjern drøm, mener The Lancet. (©NTB)

Personvernpolicy