Amerikanske sædbanker tømmes for europeisk sæd

Amerikanske sædbanker tømmes for europeisk sæd
Amerikanske sædbanker tømmes for europeisk sæd

Amerikanske sædbanker er i ferd med å tømmes for europeisk sæd, til stor fortvilelse for par som ønsker blonde og blåøyde babyer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen for problemene er forbudet mot import av sæd fra Europa som ble innført i mai 2005, av frykt for at man skulle få den menneskelige varianten av kugalskap, Creutzfeldt-Jakobs sykdom, med på kjøpet.

Selv om noen amerikanske sædbanker har hatt lagre i fryseren å tære på, begynner de nå å tømmes.

- Vi har fortsatt litt igjen, men ikke mye, sier Claus Rodgaard i den danske sædbanken Cryos International som har filial i New York.

- Vi er ikke her for å overtale folk til å få blonde og blåøyde babyer, men om det er slike karakteristikker man er ute etter, så passer dansk sæd godt, sier han. Men nå er det snart slutt.

- Vi har ikke vært i stand til å importere mer skandinavisk sæd som følge av forbudet, sier han.

Forskerne mener det amerikanske importforbudet er meningsløst, og etterlyser beviser for at Creutzfeldt-Jakobs sykdom kan overføres via sæd.

- I Storbritannia er det enighet om at dette er et tåpelig forbud. Det foreligger ikke beviser for at kugalskap kan overføres via menneskesæd, sier andrologen Allan Pacey ved universitetet i Sheffield.

Professor Gianpiero Palermo ved Cornell-universitetet i USA er enig.- Jeg ville ha vært mer bekymret over mulighetene for at genetiske sykdommer ble overført, sier Palermo.

Han mener likevel at amerikanske par som ønsker blonde og blåøyde babyer, fint kan klare seg uten bidrag fra Skandinavia.

- Det er absolutt ingen forskjell mellom amerikansk og europeisk sæd. Dersom man er ute etter en spesiell type donor, kan man finne fram til akkurat de genetiske kvaliteter man ønsker her i USA, sier Palermo. (©NTB)

Personvernpolicy