Burmas munker fortsetter protestene

Burmas munker fortsetter protestene
Burmas munker fortsetter protestene

Buddhistmunker i Burma trapper opp protestene mot militærregimet i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foto: Scanpix
For tredje dagen på rad demonstrerte over 1.000 munker i Burma i protest mot landets militærjunta.

Foto: REUTERS / Aung Hla Tun / SCANPIX

Rangoon (NTB-AFP-AP): Torsdag demonstrerte 1.300 munker ved landets fremste landemerke, Shwedagon-pagoden i Rangoon.

Munkene har gått i spissen for demonstrasjonene mot militærjuntaen, som startet i august etter den skyhøye prisøkningen på bensin og annet drivstoff. Protestbølgen er den mest omfattende siden opptøyene i Burma på slutten av 1980-tallet. Da ble imidlertid protestene slått brutalt ned av juntaen.

Torsdag var fjerde dag på rad med demonstrasjoner, og samme dag marsjerte det hittil største demonstrasjonstoget gjennom byen, ifølge en vestlig diplomat.

- Det er helt klart en opptrapping, sier han til nyhetsbyrået AFP.

Overvåket
For første gang var det også flere tilskuere enn demonstrerende munker. Ved Sule-pagoden i sentrum av landets tidligere hovedstad Rangoon ba hundrevis av munker mens anslagsvis 2.000 mennesker samlet seg rundt dem og deltok i bønnen.

De ble overvåket av et stort antall sivilkledde vakter.

I det kraftige regnværet dannet flere hundre mennesker, de fleste av dem studenter, en menneskelig kjede ved pagoden. Politiet gjorde ingenting for å stanse dem.

Lignende bønner ble gjennomført ved Shwedagon-pagoden og flere andre buddhisttempler i Rangoon.

Nekter almisser
Munkene som de siste dagene har demonstrert i Rangoon, nekter også å ta imot almisser fra militære og deres familier. Det er en svært alvorlig handling i det buddhistiske Burma, fordi det fratar giverne et skritt på veien til nirvana.

Militærregimet i landet vegrer seg imidlertid for å havne i konfrontasjon med munkene, og myndighetene valgte også torsdag å la være å stanse protestene.

Munkene fikk også lov til å slippe inn i den gylne Shwedagon-pagoden, som politiet tidligere har sperret av.

Demonstrantene gikk forbi andre buddhisttempler i Rangoon og passerte også hovedkvarteret for opposisjonspartiet NLD. Partiets leder er tidligere fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, som har sittet i husarrest nesten sammenhengende de siste 17 årene.

Enkelte medlemmer av NLD hilste og vinket til munkene, men bortsett fra det var det ingen kontakt mellom de to gruppene.

- Demonstrasjonene kommer trolig til å fortsette. Munkene setter ord på den misnøyen som har bygget seg opp i befolkningen i lengre tid, sier en asiatisk diplomat i Rangoon. (©NTB)

Personvernpolicy