Burmas munker fortsetter protestene

Foto: REUTERS / Aung Hla Tun / SCANPIX
Rangoon (NTB-AFP-AP): Torsdag demonstrerte 1.300 munker ved landets fremste landemerke, Shwedagon-pagoden i Rangoon.
Munkene har gått i spissen for demonstrasjonene mot militærjuntaen, som startet i august etter den skyhøye prisøkningen på bensin og annet drivstoff. Protestbølgen er den mest omfattende siden opptøyene i Burma på slutten av 1980-tallet. Da ble imidlertid protestene slått brutalt ned av juntaen.
Torsdag var fjerde dag på rad med demonstrasjoner, og samme dag marsjerte det hittil største demonstrasjonstoget gjennom byen, ifølge en vestlig diplomat.
- Det er helt klart en opptrapping, sier han til nyhetsbyrået AFP.
Overvåket
For første gang var det også flere tilskuere enn demonstrerende munker. Ved Sule-pagoden i sentrum av landets tidligere hovedstad Rangoon ba hundrevis av munker mens anslagsvis 2.000 mennesker samlet seg rundt dem og deltok i bønnen.
De ble overvåket av et stort antall sivilkledde vakter.
I det kraftige regnværet dannet flere hundre mennesker, de fleste av dem studenter, en menneskelig kjede ved pagoden. Politiet gjorde ingenting for å stanse dem.
Lignende bønner ble gjennomført ved Shwedagon-pagoden og flere andre buddhisttempler i Rangoon.
Nekter almisser
Munkene som de siste dagene har demonstrert i Rangoon, nekter også å ta imot almisser fra militære og deres familier. Det er en svært alvorlig handling i det buddhistiske Burma, fordi det fratar giverne et skritt på veien til nirvana.
Militærregimet i landet vegrer seg imidlertid for å havne i konfrontasjon med munkene, og myndighetene valgte også torsdag å la være å stanse protestene.
Munkene fikk også lov til å slippe inn i den gylne Shwedagon-pagoden, som politiet tidligere har sperret av.
Demonstrantene gikk forbi andre buddhisttempler i Rangoon og passerte også hovedkvarteret for opposisjonspartiet NLD. Partiets leder er tidligere fredsprisvinner Aung San Suu Kyi, som har sittet i husarrest nesten sammenhengende de siste 17 årene.
Enkelte medlemmer av NLD hilste og vinket til munkene, men bortsett fra det var det ingen kontakt mellom de to gruppene.
- Demonstrasjonene kommer trolig til å fortsette. Munkene setter ord på den misnøyen som har bygget seg opp i befolkningen i lengre tid, sier en asiatisk diplomat i Rangoon. (©NTB)