Studie: Mindre psykiske plager hos aktive gutter

Studie: Mindre psykiske plager hos aktive gutter
Studie: Mindre psykiske plager hos aktive gutter

18 år gamle gutter som har drevet med fysisk aktivitet siden de var 15, har færre psykiske plager enn innaktive gutter, viser en ny norsk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I den nye studien undersøkes sammenhengen mellom fysisk aktivitet i 10. klasse (15-16 år) og psykisk helse tre år senere.

Det som kommer fram er at fysisk aktive 15-årige gutter rapporterer færre symptomer på psykiske plager tre år senere enn gutter som var inaktive ved 15 års alder.

Den samme forskjellen finnes ikke hos jenter, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider.

- At sammenhengen ikke vises for jenter kan skyldes flere forhold. Kanskje kan det skyldes at gutter og jenter driver med ulike aktiviteter og har et ulikt aktivitetsnivå i perioden vi har fulgt dem, sier Åse Sagatun, som er ansatt ved Regionsenter for Barn og Unges Psykiske helse, ifølge Fhi.no.

Trenger mer forskning

Folkehelseinstituttet og Regionssenteret for barn og unges psykiske helse, som står bak studien, mener likevel ikke at man på bakgrunn av denne studien kan si om trening beskytter mot psykisk plager.

Sagtun mener resultatene oppmuntrer til videre forskning rundt fysisk aktivitet som mulig beskyttende faktor i forhold til psykiske helseplager i ungdomsårene.

Totalt deltok nesten 2.500 gutter og jenter fra Oslo-skoler i en basisstudie i 2000-2001 og en oppfølgingsstudie i 2004.

Illustrasjonsfoto: Flickr.com

Personvernpolicy