Norge hjelper flom-ofrene

Norge hjelper flom-ofrene
Norge hjelper flom-ofrene

18 afrikanske land er rammet av den verste flomkatastrofen på flere tiår. Norske myndigheter sier torsdag at de vil hjelpe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KATASTROFE:
Flommen har rammet 18 afrikanske land. Dette bilder er fra Uganda (Foto: Scanpix).

1,5 millioner mennesker er berørt av flommen, omkring 650 000 hjem er rammet, og nærmere 270 mennesker har druknet.

FNs matvareprogram har bedt verdens regjeringer om bistand.

Torsdag ble det etter et møte i Utenriksdepartementet besluttet at Norge skal komme med et bidrag, men detaljene er foreløpig ikke spikret.

- Vi er innstilt på, og planlegger å, donere, men må se nærmere på de konkrete behovene før vi kan si noe sikkert om beløp og kanaler, sier informasjonsrådgiver i utviklingsministerens sekretariat, Hilde Klemetsdal, til ABC Nyheter.

Utenriksdepartementet vil i morgen legge frem en pressemelding der det går frem hvor mye Norge skal gi og til hvem.

18 land
Et enormt område er berørt, fra Sahelhørkenen til det afrikanske horn. I Sudan er 113 mennesker funnet omkommet mens 200.000 har flyktet fra sine hjem, og i Uganda er rundt 300.000 blitt hjemløse, melder NTB.

- Siden slutten av sommeren har det vært mer regn enn normalt, særlig øst i Sudan. Folk har mistet sine hjem, i noen tilfeller er hele landsbyer forlatt. Dette skaper også helseproblemer. Det har vært vanskelig å få tilgang til rent drikkevann, og problemer i forhold til hygiene, sier lederen for Norsk Folkehjelps kriseprogram i Sør-Sudan, Ken Miller, til ABC Nyheter.

Norsk Folkehjelp har mottatt midler fra USA til å kjøpe inn overlevelsesutstyr til de som har mistet sitt hjem.

Fiskeutstyr
- Vi har blant annet kjøpt inn myggnett, vannbeholdere som kan legges sammen og store mengder fiskeutstyr. Folk har ikke bare mistet sine hjem, men også sine avlinger, så vi er i tillegg involvert i matdistribusjon. Vi har delt ut omkring 500 tonn mat og 9000 pakker med overlevelsesutstyr. Vi har nådd omkring 57 000 mennesker, men dette vil trolig øke til 120 000, sier Miller.

Norsk Folkehjelp koordinerer sitt arbeid med FN og andre bistandsgrupper i området.

Personvernpolicy