Norge til kvartfinale etter målfest

Norge til kvartfinale etter målfest
Norge til kvartfinale etter målfest

Norges fotballjenter kvittet seg med målskrekken og sikret både gruppeseier og OL-plass ved å knuse Ghana 7-2 i Kina-VM. Norge møter Kina kvartfinalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ragnhild Gulbrandsen
var storscorer under kampen mot Gana. (Foto: Reuters/Scanpix)

Hangzhou (NTB-Sjur Natvig): Det var første gang Norge scoret flere enn fem mål i de 42 kampene under Bjarne Berntsens ledelse, og første gang de vant med mer enn fire måls margin.

Ragnhild Gulbrandsen skrev seg inn i VM-historien som scorer av sluttspillmål nummer 500, og hun ga seg ikke før hun hadde signert to mål til. Dermed er hun oppe i fem så langt i mesterskapet, etter å ha scoret i hver kamp.

Isabell Herlovsen fikk sine første VM-minutter som innbytter og scoret i gullklokkekampen. Lise Klaveness scoret også som innbytter, og løp ut for å feire sammen med reservene. Også Lene Storløkken og lagkaptein Ane Stangeland Horpestad skrev seg på scoringslista.

Ikke bare Herlovsen og Klaveness, men også Marit Fiane Christensen (fra start) og Madeleine Giske fikk spille for første gang i mesterskapet.

Solveig Gulbrandsen fikk en smell i første omgang og nøyde seg med en omgang. Det kan ha vært en god pustepause foran søndagens kvartfinale i Wuhan.

Flott start

Norge fikk den starten de ønsket seg, og tok ledelsen før det var spilt fem minutter. En smart dupper fra Solveig Gulbrandsen ble så vidt slått til corner av keeper, men samme Gulbrandsen nikket Ingvild Stenslands hjørnespark inn foran mål. Der tok gode Lene Storløkken ballen ned og banket den i mål.

Det var mål nummer 499 i VM-historien, og alt lå til rette for at en norsk spiller skulle bli jubilant. Men i stedet for å omsette sjokkstarten i et kraftig overtak, ble aggressiviteten for dårlig. Ghana fikk komme inn i kampen.

Afrikanerne holdt et par ganger på å straffe Norge med utligning. Bente Nordby var totalt arbeidsledig den første snaue halvtimen, men så raste motspillerne plutselig gjennom et nølende norsk forsvar.

I det 33. og det 36. minutt kom henholdsvis Anita Amankwa og Rumanatu Tahiru gjennom, men avslutningene ble for dårlige. Sistnevnte rundet Nordby, men skjøt i ubalanse utenfor fra spiss vinkel.

Historisk
Lene Mykjåland, som aldri kom inn i kampen, var nærmest ny norsk scoring før Ragnhild Gulbrandsen fikk sitt historiske mål i det 39. minutt. Flere norske spillere var i offside på et langt framspill, men ikke Siri Nordby som var alene om å forfølge ballen. Hun fikk løpe og la inn til midtspissen som enkelt skjøt i mål.

Før pause økte lagkaptein Ane Stangeland til 3-0 på straffe etter at Lene Storløkken ble løpt ned bakfra da hun skulle nikke.

Solveig Gulbrandsen fikk nøye seg med en omgang. Hennes erstatter Herlovsen scoret vakkert det fjerde målet da hun skar inn i feltet med en motspiller på skulderen og lurte ballen i mål.

Så rant målene inn. Leni Larsen Kaurin driblet i feltet og la inn til Ragnhild Gulbrandsen som nikket i mål. Snaut tre minutter senere fullførte spissen sitt hattrick ved å nikke Ingvild Stenslands frispark i lengste hjørne.

Lise Klaveness stormet fram og feide 7-0 i nettaket i det 70. minutt.

Publikum hadde da for lengst begynt å synes synd på Ghana, og det største jubelbrølet kom da Adjoa Bayor scoret på et pent frispark fra 17 meter. De jublet igjen da Florence Okoe reduserte igjen på straffe etter at Horpestad løp ned Amankwa, men kampen om gruppeseier var for lengst avgjort.

De norske hadde allerede begynt å tenke kvartfinale.

Kina blir Norges motstander i VM-kvartfinalen i fotball. Kineserne slo New Zealand 2-0 og fikk nødvendig hjelp fra Brasil. (©NTB)

Personvernpolicy