- Fulgte velgere inn i stemmeavlukker

To valgfunksjonærer sier de så Ap-politiker Yousuf Gilani følge velgere inn i stemmeavlukker i Drammen på valgdagen. – En Høyre-mann prøver å slå politisk mynt, sier Gilani.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gilani er havnet i sentrum for påstandene om valgjuks i Drammen under lokalvalget. Påstandene går ut på at noen skal ha tilbudt personer i rusmiljøet i Drammen penger for å stemme på Arbeiderpartiet og Yousuf Gilani i årets valg.

Onsdag kveld meldte NRK at to valgfunksjonærer også skal ha reagert på Gilanis opptreden som valgfunksjonær i Øren valgkrets i Drammen på valgdagen.

De to valgfunksjonærene, Per Ottar Johansen og Terje Menkerud, sier begge til NTB at de ved én anledning så Gilani følge en velger helt inn i stemmeavlukket.

– Jeg reagerte på det og sa fra til nestlederen i stemmestyret, sier Johansen.

Politisk mynt

Terje Menkerud sier han også så Gilani ved én anledning gi en valgliste for Arbeiderpartiet til en velger.

– Menkerud er Høyre-politiker og når han kommer trekkende med dette, forstår jeg det slik at han prøver å slå politisk mynt på denne saken. Menkerud får se å skjerpe seg og holde seg til saken, sier Gilani til NTB.

Terje Menkerud sto som nummer 13 på Drammen Høyres liste under lokalvalget i år. Ifølge Gilani var også Menkerud selv inne i et avlukke for å hjelpe en velger i lokalet de to var funksjonærer. Det er ingenting ulovlig i det.

– Jeg har vært funksjonær ved flere valg og har utført mine oppgaver til punkt og prikke. Dette har jeg tatt opp med både valgstyrets leder og ordføreren, sier Gilani.

Ulovlig å påvirke

Arbeiderpartiets gruppeleder i Drammen, Hilde Klæboe, vet ikke hva som skjedde i valglokalet, men understreker at en valgfunksjonær ikke har lov til å påvirke en velger til å ta et bestemt valg. Samtidig minner hun om at mange velgere har behov for veiledning om hvordan de skal utføre sin borgerplikt.

Drammen Arbeiderparti har innkalt til et ekstraordinært styremøte fredag for å diskutere påstandene om valgfusk.

– Dette er en svært alvorlig sak for Arbeiderpartiet og lokaldemokratiet. Vi skal rydde opp, men jeg vil minne om prinsippet om at enhver er uskyldig inntil det motsatte er bevist, sier Klæboe til NTB. (©NTB)

Relaterte saker:

Haga: - Kan bli omvalg i Drammen

Personvernpolicy