Mammut-skatt avslørt

Mammut-skatt avslørt
Mammut-skatt avslørt

Russiske forskere gleder seg over den globale oppvarmingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ISTIDSMUSEUM:
Aleksandr Svalov ved istidsmuseet i Moskva inspiserer et mammutbein. (Foto: Scanpix)

I den arktiske delen av Sibir bor forskeren Sergej Davidov. Han kan glede seg over den globale oppvarmingen, melder Reuters.

52-åringen er spesialist på økosystemer fra fortiden, og huset hans er omgitt av landområder som har vært dypfryst i titusenvis av år. Takket være økningen i den globale snittemperaturen er nå tundraen i ferd med å tine. Og i den opptinte jorda finner man beina til forhistoriske dyr som brukte å leve i dette området.

Nesehorn og urhester
Samlingen til Davidov inkluderer lårbeinet til mammuter, hornene til forhistoriske nesehorn, kjevene til urhester og hodeskallen til en huleløve.

Davidov har funnet de fleste av beina ved bredden til den iskalde Kolima-elven som renner foran huset hans. Beina er godt bevart og forteller mye om livene til de forhistoriske dyrene, som døde ut for flere tusen år siden.

- Disse funnene forteller mye om økologien i denne tidsperioden, og om hvordan skapninger som mammuten levde, sier Davidov til Reuters.

Utdødd dyreart
Mammuten er antatt å ha utviklet seg for fem millioner år siden. Levninger av dyra har blitt funnet i Europa, Asia, Afrika og Nord-Amerika. De fleste mammutene døde mot slutten av forrige istid. En rekke forskere gir klimaendringer skylda for at de forsvant så brått, men har ikke kommet til noen endelig konklusjon.

For den lokale forretningsmannen Aleksandr Vatagin har mammutbeina blitt levebrød. Hvert år leder han ekspedisjoner til fjerntliggende elver der han dykker etter levninger. Mammutbeina går for 156 dollar kiloen.

Vatagins mammutfunn går til istidsmuseet i Moskva.

Personvernpolicy