Antisyrisk politiker drept i Beirut

Antisyrisk politiker drept i Beirut
Antisyrisk politiker drept i Beirut

Den kristne, antisyriske politikeren Antoine Ghanem ble drept i et bilbombeangrep i Libanons hovedstad Beirut onsdag, bare seks dager før presidentvalget i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politisk motiverte drap i Libanon:
* 19. september 2007: Den kristne, antisyriske parlamentarikeren Antoine Ghanem og åtte andre blir drept i et bilbombeangrep i Beirut.

* 13. juni 2007: Parlamentariker Walid Eido, hans eldste sønn Khaled
og åtte andre blir drept i et bilbombeangrep i Beirut. Eido var en prominent antisyrisk politiker og en nær alliert av den drepte eksstatsministeren Rafik Hariri.

* 21. november 2006: Den antisyriske parlamentarikeren og industriministeren Pierre Gemayel blir skutt og drept i en forstad til Beirut.

* 12. desember 2005: Gibran Tueni, en framtredende antisyrisk avisredaktør og parlamentariker, blir drept da en bilbombe sprenger bilen hans i lufta.

* 21. juni 2005: Den antisyriske politikeren George Hawi, tidligere leder for Kommunistpartiet, blir drept av en bombe som var plassert under bilen hans.

* 2. juni 2005: Den antisyriske journalisten og aktivisten Samir Kassir blir drept av en bombe som var plassert under bilen hans.

* 14. februar 2005: Tidligere statsminister Rafik Hariri og tidligere finansminister Bassel Fleihan blir drept i en voldsom bombeeksplosjon i Beirut.

Kilde: AFP (©NTB)

Drapet på parlamentarikeren Antoine Ghanem fra partiet til de kristne falangistene er det siste av en rekke angrep mot antisyriske politikere i Libanon.

Medlemmer av den regjerende koalisjonen i landet anklaget onsdag kveld Syria for å stå bak angrepet, som kommer bare dager før den libanesiske nasjonalforsamlingen etter planen skal samles for å velge ny president. I tillegg til Ghanem skal minst åtte andre ha mistet livet i eksplosjonen.

- Hendene til regimet i Syria, hendene til drapsmafiaen, står bak dette politiske drapet, sier parlamentariker Elias Atallah fra partiet Venstredemokratene.

- De ønsker å knuse vårt flertall i forkant av valget, legger han til.Den antisyriske majoriteten har nå 68 av 127 medlemmer i nasjonalforsamlingen.

- Vil sabotere valget

Parlamentariker og presidentkandidat Butros Harb mener drapet er et forsøk på å ødelegge for presidentvalget.

- Dette er et angrep som er ment å skulle sabotere vår innsats for å få til en løsning på den nåværende politiske krisen. En kan ikke skille dette drapet fra presidentvalget, sier Harb.

25. september skal etter planen nasjonalforsamlingen velge en etterfølger til den Syria-vennlige presidenten Emile Lahoud.

Fordømmer

USA og FNs sikkerhetsråd gikk onsdag kveld ut og fordømte angrepet.

- Sikkerhetsrådet fordømmer dette nye bombeangrepet som et forsøk på å destabilisere Libanon i denne ekstremt avgjørende perioden, var Frankrikes FN-ambassadør Jean-Maurice Riperts øyeblikkelige reaksjon.

- Det har vært et mønster. Dette ser ut til å passe inn i mønsteret, sier talskvinne for Det hvite hus, Dana Perino.

Ghanem er en av flere medlemmer av det regjerende antisyriske flertallet i Libanon som er drept siden drapet på tidligere statsminister Rafik Hariri i 2005.

Fryktet for livet

Bombeangrepet onsdag skjedde i Sin el-Fil, et kristent område øst i Beirut. TV-bilder viste flere biler som sto i brann, og rammede personer som ble brakt vekk fra åstedet etter den voldsomme eksplosjonen.

- Minst ni personer ble drept og over tjue såret, sier en polititalsmann til nyhetsbyrået AFP.

Den tidligere libanesiske presidenten Amin Gamayel, som selv opplevde å miste sin sønn Pierre Gamayel i et angrep i 2006, ber nå de rivaliserende politiske gruppene i Libanon om å stå sammen.

- Dette er ikke lenger et spørsmål om presidentvalg. Det er et spørsmål om dette landets overlevelse, sier han til CNN.

Libanon har vært gjennom den verste politiske krisen i landet siden borgerkrigen i årene 1975 til 1990. (©NTB)

Personvernpolicy